V Českém Krumlově měla novodobou premiéra hudba zapomenutého, znovu objevovaného barokního skladatele

25. červenec 2008

O životě českého barokního skladatele Jana Josefa Ignáce Brentnera se toho dosud mnoho neví, ale souboru Ensemble Inégal se již opakovaně podařilo rozeznít jeho hudební odkaz. Naposledy to bylo 24. července na mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově. Český rozhlas pořídil záznam koncertu, aby se, podobně jako i několik dalších snímků z této přehlídky, mohla Brentnerova hudba během podzimu objevit ve vysílání Vltavy.

Protagonistkou stylového komorního večera v Maškarním sále českokrumlovského zámku byla sopranistka Gabriela Eibenová, vyskytující se v posledních letech především tam, kde jde o historicky poučenou interpretaci staré hudby. Patrně nejčastěji zpívá s Ensemble Inégal, který s jeho uměleckým vedoucím Adamem Viktorou v roce 2000 založila.

Z Brentnerova odkazu už něco oživili v roce 2003, nyní v novodobé premiéře přišly na řadu chrámové árie ze sbírky z roku 1716. Skladatel pocházel z Dobřan v západních Čechách, ale po většinu života zřejmě působil v Praze. Koncert Gabriely Eibenové, v němž figurovala i Vivaldiho hudba, bezpečně doložil, že do dobové hudební produkce se Brentner autorsky zapojil se zdarem.

Během sedmnácti ročníků se dramaturgický záběr českokrumlovského festivalu postupně rozšiřuje, takže v tomto roce vedle staré hudby, jazzu, pěveckých galakoncertů, zahradních slavností, ohňostrojů a symfonické tvorby dospěl poprvé naplno i k opeře. Na známém otáčivém jevišti to byla v koprodukci s Jihočeským divadlem z Českých Budějovic Verdiho Síla osudu.

Festival své publikum oslovuje nejen hudbou, ale také na internetu. Jeho mluvčí Veronika Dušková přišla letos s novinkou - má na webu navíc blog, který můžete číst a komentovat na této adrese:

http://www.festivalkrumlov.cz/blog-tiskove-mluvci

V záhlaví stojí: Jak to vidí Veronika, aneb trošku lehčím perem, respektive klávesnicí, na téma hudebního festivalu v Českém Krumlově.

Síla osudu se hrála šestkrát. O Verdiho opeře autorka blogu napsala, že její scénické ztvárnění v zámecké zahradě bylo impozantní a rozhodně se setkalo s úspěchem. Na přírodním jevišti se pohybovalo na 150 účinkujících, z nichž někteří jezdili na koních; nechyběly živé ohně, svíce a další efekty. U vltavského mikrofonu přiznala, že (viz audio) ji i po řadě let festival dokáže příjemně překvapit a že si považuje kontaktů s řadou interpretů, kteří jsou nejen výbornými umělci, ale také příjemnými lidmi.

Ze staré hudby se do rozvrhu festivalu v roce 2008 dostaly vedle Ensemble Inégal také vokální soubory Fraternitas Litteratorum a Bonifantes a Vivaldi Orchestra Praga. A další lákavá jména letošního programu? Například držitelé Oskara Markéta Irglová a Glen Hansard, dále klarinetistka Sharon Kam, pianista Martin Kasík, flétnista James Galway i řecké zpěvačky Martha a Tena Elefteriadu nebo rakouský komorní orchestr Spirit of Europe. Zdaleka ne všechny koncerty ovšem situovali pořadatelé do zámku, takže jako u mnoha letních festivalů i jim vstupuje do hry nevyzpytatelný faktor - počasí...

autor: Petr Veber
Spustit audio