V Poličce otevřeli Centrum Bohuslava Martinů

9. duben 2009

Polička má od 4. dubna nové muzejní expozice. Svého rodáka Bohuslava Martinů připomíná stálou výstavou, kterou znovu od základů koncipoval skladatelův životopisec Jaroslav Mihule. Historii města a tradice sklářství na Horácku dokumentují kolekce v sousedící budově, která nebyla využívána od roku 1982.

Tento objekt někdejší chlapecké školy umožnil navíc zrekonstruovat podobu třídy, do jaké nastoupil v roce 1898 Martinů, a adaptovat bývalý sál divadelních ochotníků, kam chodil se svým otcem. Nově otevřené poličské Centrum Bohuslava Martinů nabízí místo pro badatele, pro poslech hudby, pro výstavy a koncerty i pro vzdělávací programy a školní aktivity. Expozice jsou zřízeny jako interaktivní. Během roku ještě dokončíme zahradu, řekl při otevření ředitel muzea David Junek.

Stanice Vltava věnovala velkou část vysílání v sobotu 4. dubna Dni v Poličce. Města, jeho architektury, historie a slavného rodáka i jeho hudby se týkalo několik publicistických pořadů a živě vysílaná beseda s představiteli radnice a muzea a pražského Institutu Bohuslava Martinů (viz audio). Po celý den zněla na Vltavě v bohatém výběru skladatelova hudba, a to včetně komorního koncertu Kvarteta Martinů a pianisty Karla Košárka zprostředkovaného v přímém přenosu z poličského Tylova domu.

V devítitisícovém městě na Vysočině pokračuje rovněž oprava kostelní věže, která je kvůli špatnému stavebnímu stavu pod lešením. Obnovou už prošla skladatelova rodná světnička na jejím vrcholu.

Mnohamilionové náklady související s těmito smělými aktivitami nese zčásti město, významně pomohly peníze Evropské unie a nemalou částkou přispěla Nadace Bohuslava Martinů. Na opravu věže by měly finance přijít i prostřednictvím Programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury.

Martinů se narodil v rodině ševce a pověžného 8. prosince 1890. V Poličce strávil s výjimkou studií v Praze v podstatě prvních třicet let života, vracel se tam až do roku 1938 alespoň o prázdninách a napsal tam čtvrtinu ze zhruba čtyř set svých kompozic. Do Poličky k rodině pak směřovala jeho bohatá korespondence v letech, kdy tvořil ve Francii, i po válce, kdy už bez možnosti návratu žil až do smrti střídavě v USA a v Evropě. Zemřel 28. srpna 1959 ve Švýcarsku a Český rozhlas 3 - Vltava právě na toto datum chystá Den s Bohuslavem Martinů.

autor: Petr Veber
Spustit audio