Václav Kasík předsedou správní rady festivalu Pražské jaro

13. květen 2009

Předsedou správní rady obecně prospěšné společnosti Pražské jaro se po primátoru Pavlu Bémovi, jemuž vypršelo šestileté funkční období, stal generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Slavnostní oficiální zahájení 64. ročníku mezinárodního hudebního festivalu se letos 12. května poprvé nekonalo odpoledne na Staroměstské radnici, ale až večer před úvodním koncertem v Primátorském sále v Obecním domě. Z balkonu v tu chvíli zazněly do uličního prostoru festivalové fanfáry, jejichž autorem je Otakar Jeremiáš. AUDIO UVNITŘ

"Pavlu Bémovi děkuji za mimořádnou podporu - ale přízeň hlavního města snad nekončí," komentoval výměnu ve funkcích ředitel Pražského jara Roman Bělor. V souvislosti s Václavem Kasíkem a Českým rozhlasem současně připomněl, že je tato instituce a toto médium partnerem festivalu nepřetržitě od prvního ročníku, tedy od roku 1946.

Zahajovací koncert 64. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro byl pro letošek svěřen Symfonickému orchestru Českého rozhlasu - poté, co organizátoři nechtěli riskovat nepřítomnost úvodního večera ve vysílání rozhlasu a televize. Důvodem je již více než roční nemožnost dohody s hráči České filharmonie o poskytování práv k záznamům jejich vystoupení.

Poté, co onemocněl ohlášený dirigent programu Neeme Järvi (předfestivalový telefonický rozhovor s ním viz audio), převzal koncert týden před datem konání polský umělec Antoni Wit, šéfdirigent Varšavské filharmonie (rozhovor viz audio).

Slavnostní program ze Smetanovy síně jsme na Vltavě zprostředkovali v přímém přenosu. Večerem posluchače provázel v roli moderátora ředitel stanice, publicista a skladatel Lukáš Hurník. Jeho hostem byl o přestávce prezident festivalu, dirigent a zasvěcený interpret Smetanovy partitury Jiří Bělohlávek.

autor: Petr Veber
Spustit audio