Velké finále festivalu Smetanova Litomyšl 2014

1. červenec 2014

Český rozhlas vysílá z letošního 56. ročníku mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl v přímém přenosu na stanici Vltava z auditoria na zámeckém nádvoří dva koncerty - v pátek 4. července v podání rozhlasových symfoniků a Ondreje Lenárda Mahlerovu Druhou symfonii zvanou Vzkříšení, v neděli 6. července pak závěrečný koncert nazvaný Velké finále.

Vysíláme 6. července ve 20:30 hodin.
Poslouchat můžete v internetovém přehrávači.

Na jeho úplný závěr zazní Dvořákova Novosvětská symfonie. Letos v létě tomu je 120 let od její české premiéry, která se po uvedení v New Yorku a v Londýně odehrála ještě před Prahou v Karlových Varech.

Ani litomyšlský rodák Smetana však nepřijde zkrátka. Na programu je jeho symfonická báseň Vltava a pak nová skladba s názvem Na cestě z Litomyšle, inspirovaná stejnojmenným Smetanovým náčrtkem - nedlouhým hudebním motivem. Tuto orchestrální fantazii napsal na objednávku festivalu Lukáš Hurník a zhruba desetiminutová orchestrální kompozice bude mít tento večer premiéru.

03153955.jpeg

Vedle toho zazní také hudba Antonia Rosettiho a Bohuslava Martinů. Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl se zaměřuje na operní a vokální hudbu, letos také využívá nově zrekonstruovaného, doslova vzkříšeného piaristického kostela k uvedení velkých duchovních děl, ale součástí jeho programů jsou každým rokem i symfonické koncerty. Závěrečný koncertní program bude bezprostředně přenášen rovněž na velkou projekční plochu do blízkých Klášterních zahrad.

Interprety posledního koncertu Smetanovy Litomyšle jsou orchestr Česká Sinfonietta založený a vedený Radkem Baborákem, dnes už nejen hornistou, ale také dirigentem. Radek Baborák v programu také zahraje a s ním Kateřina Javůrková, která ve stejném oboru hry na lesní roh vyhrála loňskou interpretační soutěž Pražského jara. Posluchačům Vltavy slibuje moderátorka Jitka Novotná o přestávce rozhovory s umělci - s Radkem Baborákem a Lukášem Hurníkem - i s organizátory - s ředitelem Janem Piknou a dlouholetým dramaturgem Vojtěchem Stříteským.

autor: Petr Veber
Spustit audio