Vladimír Burjánek: Jarní úklid

7. duben 2024

Je to každoročně se opakující rituál.  Když dubnové slunce definitivně přemůže zimu a odkvetou sněženky, bledule, v příznivějších podmínkách i další květy, je čas, připravit se. Protože v poslední době přechází téměř plynule zima v léto, nesmí se propásnout čas, kdy je třeba uklidit vnitřky, protože potom už začne práce kolem domu venku a není možné se zdržovat uvnitř.

Mám léty zažitý postup. Nejdříve uklidím garáž, potom přejdu na místnost, kde je zahradní i další nářadí od hrábí až po motyky. Pak postoupím do velkého skladiště kol, dřevěných desek, grilu a zazimovaného letního nábytku.

Čtěte také

Na konec nechávám keramickou pracovnu ženy, kde je i sídlo kocoura bezdomovce, kterého už léta krmíme. Společným jmenovatelem pro všechny prostory je to, že přerovnávám, čistím, metu, upevňuji i třídím. V důsledku přemísťování nenajdu po generální jarní čistce dlouho spoustu věcí.

Za rok si zvyknu, kde co leží a příštím rokem se to opakuje a hledám znovu. Takové perpetuum móbile způsobené každoročním úsilím o pořádek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.