Závěrečný koncert 80. sezony Pražských symfoniků

19. červen 2015

Výroční 80. sezóna orchestru FOK, která na podzim začala pod širým nebem a filmovou hudbou, končí slavnostně. Připomíná i druhé písmeno zkratky FOK, tedy operu.

Vysíláme 24. června ve 19:30.

Adam Plachetka uzavře svou úspěšnou sezónu právě s FOK a s Českým rozhlasem. Nejvýraznější český pěvec své generace má letos za sebou úspěšný debut v Metropolitní opeře v Mozartově Donu Giovannim. Ale v přímém přenosu jsme nabídli také jeho písňový recitál s hudbou W. A. Mozarta a R. Strausse.

Tentokrát se pouští do wagnerovského repertoáru a vybírá dvě stěžejní barytonové role, které nesou jména dvou historických minesengrů, tedy středověkých mistrů pěvců. Nejznámější z nich je Hans Sachs, hlavní postava z opery Mistři pěvci norimberští.

Tím druhým je Wolfram von Eschenbach, jedna z postav zápasu pěvců na hradě Wartburgu v opeře Tannhäuser. Z jeho partu je známá zejména Píseň o večernici, která v repertoáru žádného barytonisty nemůže chybět – a nebude chybět ani na tomto koncertu. Schubertova Velká symfonie C-dur, která zazní po přestávce, je jeho posledním dílem a její rozměr nedává uvěřit, že ji psal sotva třicetiletý skladatel.

Spustit audio