Záznam čtvrtého z letošních 75 koncertů londýnského mezinárodního festivalu BBC Proms

15. červenec 2013

Záznam koncertu vysílá stanice Vltava prostřednictvím nabídky Evropské vysílací unie (EBU) v pondělí 15. července večer, pouhý den po jeho konání v britské metropoli a jen tři dny po začátku této téměř dvouměsíční hudební přehlídky, rozvržené až do 7. září.

Koncert by mohl mít podtitul Revoluce v baletní (či taneční) hudbě. Pokrývá výběrem skladeb dobu od éry Ludvíka XIV. (hudbou od Jeana Baptisty Lullyho a Jeana-Philippe Rameaua) přes autory 19. století (baletními suitami Lea Delibese a Julese Masseneta) a nabízí tak z hlediska francouzského dění širší kontext pro pobuřující balet Svěcení jara Igora Stravinského, který měl skandální premiéru v květnu 1913 v Paříži, tedy před sto lety. Stravinského partitura zazní jako vyvrcholení koncertu.

Protagonistou programu je francouzský orchestr Les Siécles (Staletí), který neobvykle kombinuje užití moderních a dobových nástrojů. Soubor založil v roce 2003 tehdy dvaatřicetiletý francouzský flétnista a dirigent François- Xavier Roth, který nyní vedle toho působí i u velkých britských a německých orchestrálních těles.

02926104.jpeg

Roth vyhrál v roce 2000 dirigentskou soutěž Donatelly Flickové, organizovanou už po dvě desetiletí ve spolupráci s Londýnským symfonickým orchestrem, což ho přivedlo na asistentské místo u tohoto tělesa. Než založil svůj vlastní komorní orchestr, byl také asistentem Johna Eliota Gardinera, předního světového interpreta staré hudby.

Orchestr Les Siécles natočil mimo jiné i Berliozovu Fantastickou symfonii nebo aranžmá Schubertova písňového cyklu Zimní cesta od současného autora Hanse Zendera. Je znám rovněž z francouzské televize z cyklu pořadů Presto.

Spustit audio