Zemřel dirigent Claudio Abbado

20. leden 2014

Světoznámý italský dirigent Claudio Abbado, někdejší umělecký ředitel opery La Scala, 20. ledna zemřel. Bylo mu 80 let. Na stanici Vltava proto dochází k aktuální změně programu. V 16:30 uvedeme pořad Pauza, který připomene tuto významnou osobnost. Stejně tak bude aktuální poctou dirigentu Abbadovi i středeční Pasticcio.

20. ledna 16:30
PROGRAM
:
Ludwig van Beethoven: Egmont op. 84. Předehra k tragedii Johanna Wolfganga Goetha. Hrají Vídeňští filharmonikové, řídí Claudio Abbado.
P. I. Čajkovskij: Romeo a Julie. Předehra - fantazie pro orchestr podle námětu Williama Shakespeara. Hrají Berlínští filharmonikové, řídí Claudio Abbado.

22. ledna 12:10
Pasticcio. Koncert ze symfonické, operní a komorní hudby. Pocta Abbadovi.
PROGRAM:
Gioacchino Rossini: Vilém Tell. - Lazebník sevillský. - Franz Schubert: Du bist die Ruh. - Maurice Ravel: Náhrobek Couperinův. - Richard Strauss: Čtyři poslední písně pro soprán.

Umělecká kariéra Claudia Abbada začala v roce 1963, kdy získal společně se Zdeňkem Košlerem v newyorské soutěži, jíž dal jméno dirigent Dimitri Mitropoulos, první cenu. Abbado se během následujícího půlstoletí stal dirigentskou legendou. Působil na významných postech u světových symfonických a operních orchestrů, zejména ve Vídeňské státní opeře, v milánské La Scale, u Londýnského symfonického orchestru a v čele Berlínských filharmoniků. Stál také u vzniku Mládežnického orchestru Gustava Mahlera, Orchestru mladých Evropského společenství, Orchestru Mozart a Lucernského festivalového orchestru.

autor: Petr Veber
Spustit audio