Zpěvy české a evropské reformace - záznam koncertu z pražského evangelického kostela U Martina ve zdi

7. říjen 2014

Přímý přenos hudebního programu z evangelického kostela U Martina ve zdi v neděli 12. října odpoledne připomněl, že právě tam začal na podzim roku 1414 Jakoubek ze Stříbra se souhlasem Mistra Jana Husa při svátosti přijímání dávat při bohoslužbách laikům vedle chleba i kalich. Šestisté výročí podávání "podobojí" je předzvěstí obdobného jubilea Husovy smrti na hranici v Kostnici, které se bude připomínat v červenci příštího roku.

Účinkují studenti Semináře církevní hudby Evangelické akademie, který vede celocírkevní kantor Ladislav Moravetz. Sváteční slovo synodní senior Joel Ruml. Moderuje Wanda Dobrovská.

03228092.jpeg

Chleba a víno, liturgická praxe charakteristická v 15. století pro husity a pro celé české země, patří k Večeři Páně v protestantských církvích jako samozřejmost dodnes. Jubileu jsou v Praze připsány církevní a kulturní vzpomínkové programy po celý víkend. Stanice Vltava zprostředkuje jeden z nich - koncert spojený se zpívanou pobožností. Nese název Všichni hříšní k vodám pojďte, připomíná myšlenkový i hudební odkaz české reformace a účinkovat při něm budou zejména studenti Evangelické akademie.

Příští rok uplyne 600 let od smrti Mistra Jana Husa, jehož názory a postoje otevřely cestu české reformaci, připravující pak cestu reformaci evropské o století později. Hus se nebál osobně chápat a vykládat Boží slovo a z Bible vyčetl, že je třeba Písmo nadřadit autoritě církve. Středověká hierarchie s papežem v čele to nemohla přijmout. Hus byl nařčen z kacířství a 6. července 1415 upálen. Podobný problém měla římská církev s českým požadavkem, aby se při bohoslužbě při přijímání podával laikům nejen chléb, ale i víno, tedy nejen "tělo", ale logicky i "krev Páně". Kalich se stal z hlediska Říma trpěným, Čechy ovšem teologicky jasně zdůvodněným symbolem reformního myšlenkového hnutí, které se rozvíjelo až do násilné rekatolizace následující po roce 1620.

03223231.jpeg

Česká reformace přinesla požadavek vzdělání pro všechny, vedoucí k překladu Bible do národního jazyka, přinesla mírové úsilí i snahy biskupa Jednoty bratrské Jana Amose Komenského o lepší uspořádání lidských věcí, přinesla pozornost svobodě víry a svědomí a mnohé další prvky ukazující k vizím a ideálům euroamerické civilizace a k modernímu demokratickému uspořádání společnosti. Při koncertu spojeném se zpívanou pobožností to během nedělního odpoledne připomene sváteční slovo i sama hudba a její texty.

autor: Petr Veber
Spustit audio