Adam Plachetka: Na označení „basbaryton“ už netrvám

27. září 2021

Návštěvu u Adama Plachetky poslouchejte v premiéře v sobotu a v neděli 2. a 3. října 2021 od 8 do 12 hodin a v reprízách vždy od následující půlnoci.

S Adamem Plachetkou jsme se málem Na návštěvě nepotkali. Termín natáčení jsme sice měli pečlivě domluvený, ale pár dní před ním se mu ozval telefon s prosbou o záskok v milánské La Scale a vše bylo najednou ohrožené. Adam byl ale tak vstřícný, že pro ČRo D-dur přímo vykouzlil termín ještě před svým odletem, navíc pouhé dva dny po nastěhování do nového domu, a tak se posluchači nakonec dočkají spousty zajímavých titulů a interpretů v jeho výběru. 
Adam Plachetka se netajil tím, že výběru hudby pečlivě věnoval několik hodin! „Myslel jsem, že to bude otázka několika desítek minut, ale záhy jsem zjistil, že je to mnohem větší oříšek,“ netajil se tím, jak pořad vznikal. Výsledkem je celkem šest hodin hudby plné jeho oblíbených árií a operních scén často s ne tolik hranými interprety, také několik orchestrálních věcí, a hlavně dvě hodiny našeho povídání nejen o vybrané hudbě. Vysvětluje v nich, jak vnímá změny u svého hlasu v posledních letech, proč už netrvá na tom, aby byl označován jako basbaryton, vzpomíná na oblíbené role a napovídá, v jakých bychom ho mohly slyšet v budoucnu. K tomu přidává mnohá zamyšlení, popisuje život ve Vídni a v New Yorku, chod tamních proslulých operních domů a vzpomíná na své přátele dirigenty i pěvecké kolegy a vzory. Ze skladatelů sáhl do tvorby Verdiho, Rossiniho, Wagnera, Smetany, Belliniho, Schuberta, Beethovena, Mozarta nebo Händela, ale také muzikálových autorů.

Adam Plachetka


Adam Plachetka se v únoru 2005 poprvé objevil na komorní scéně Národního divadla a hned o rok později ve Státní opeře Praha jako Don Basilio v Rossiniho Lazebníku sevillském a v Národním divadle jako Mícha ve Smetanově Prodané nevěstě. Od sezóny 2010/2011 byl sólistou Vídeňské státní opery, kde debutoval jako Schaunard v Pucciniho Bohémě pod taktovkou Franze Welser-Mösta. Dalším mezníkem v jeho kariéře byl 4. únor 2015, kdy debutoval na scéně Metropolitní opery v New Yorku v roli Masetta v Mozartově Donu Giovannim. Stal se tak prvním Čechem, který do třiceti let svého věku na této scéně vystoupil. Absolvoval Pražskou konzervatoř u profesora Luďka Löbla a pražskou HAMU. Je laureátem řady soutěží, například Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka.

Více z pořadu