Bachovy narozeniny

21. březen 2021

Bach se narodil 21. března 1685 podle juliánského kalendáře. Na D-dur ho hrajeme dnes a denně. Symbolicky do řady Od Claudia k Ludwigovi zařazujeme jeho vrcholné dílo. Na D-dur 20. března v 16:00.

Do vysílacího projektu od Claudia k Ludwigovi, věnovaného historicky poučené interpretaci staré hudby, na sobotu 20. března, den před Bachovými narozeninami, zařadil Petr Veber jeho Mši h moll. Vznešenou skladbu nesenou hlubokými meditacemi i velkolepostí, plnou kompozičního umu, myšlenkové hloubky a citů spojených s vírou. Soustřeďuje hudbu z let 1714 až 1748, mistrovsky propojenou do přesvědčivého celku.

Muzikolog Václav Kapsa se už před časem přiklonil k názoru, že podnětem mohla být objednávka hraběte Jana Adama Questenberga pro vídeňskou slavnost při svátku sv. Cecílie. Nahrávka Sira Johna Eliota Gardinera z 80. let, která zazní, je v historicky poučeném přístupu zakladatelská, obsahuje neuvěřitelné detaily v drobnokresbě i prostou opravdovost v celkovém dojmu. Je vznešeně důstojná a zklidněná i virtuózní, je muzikální, dokonalá, definitivní. Gardinerovi instrumentalisté jsou vynikající, ale jeho sbor i se sóly členů je přímo neuvěřitelný.

autor: LH
Spustit audio