Billy Budd a narozeniny Harmonie

24. leden 2018

Petr Veber se těší na dva koncerty a jednu operní premiéru.

Hudbu Benjamina Brittena poslouchám velice rád, nechám se rád opájet její melodikou a instrumentací. Jeho samotného považuji za jednoho z několika nejzajímavějších autorů dvacátého století. Národní divadlo nastudovalo Brittenovu námořnickou operu Billy Budd z roku 1951, po Peteru Grimesovi druhou „mořskou“, a to v české premiéře, takže ji opravdu zas tak moc neznáme. Ve čtvrtek 25. ledna, pár dní po premiéře inscenace, se koná nejbližší možné představení, které si rozhodně nenechám ujít.

Brittenova hudba je velmi svá, je v ní hodně z tradic i dost novátorského, její apartní zvuk dokáže fascinovat. A námětově? Britten byl pacifista, poslechněme si znovu jeho Válečné rekviem, psané na začátku šedesátých let pro otevření nové katedrály v Coventry, kde za války Němci zničili tu gotickou, a mějme v ruce texty…! Billy Budd má literární předobraz v románu zasazeném do doby napoleonských válek. A dobře se ví o skladatelově celoživotním vztahu s tenoristou Peterem Pearsem. Téma sexuality, respektive homosexuality, Britten podvědomě i vědomě promítá nejen do Billyho Budda, ale sugestivně třeba také do Smrti v Benátkách, i do Petera Grimese… 

Benewitzovo kvarteto

Pak se také těším na dva komorní koncerty. Poslední lednové pondělí je to jeden z večerů Českého spolku pro komorní hudbu. Na programu jsou Schumann, Martinů a Schubert. Hrát bude Bennewitzovo kvarteto, pro letošní sezónu rezidenční soubor spolku. V kvartetu jsou Jakub Fišer, Štěpán Ježek, Jiří Pinkas a Štěpán Doležal a pojmenováno je po houslistovi Antonínu Bennewitzovi, mezi jehož žáky byli i členové Českého kvarteta Karel Hoffmann, Josef Suk a Oskar Nedbal.

Belfiato Quintet

A ten první ze dvou komorních koncertů, na které se těším? Koná se 24. ledna, hraje na něm komorní dechový soubor Belfiato Quintet a na programu jsou Rejcha, Foerster, Haas a Janáček. Do kvinteta, založeného v roce 2005, patří Oto Reiprich, Jan Souček, Ondřej Šindelář a dva sourozenci - Jiří Javůrek a Kateřina Javůrková. Ano, hornistka, která vyhrála v roce 2013 soutěž Pražského jara a která má cenný laureátský titul ze soutěže ARD v Mnichově… Koncert je mimochodem připsán a věnován pětadvacátému výročí existence hudebního měsíčníku Harmonie.

Čtěte takéNa co se těšil Petr Veber a jak to dopadlo...

autor: LH
Spustit audio