Čajkovského 1. symfonie – s návodem k použití

11. duben 2020

Čajkovského 1. symfonie Zimní sny je jeho prvním dílem, které se tu a tam objeví na pódiu. Před poslechem nabízíme malý „návod k použití“.

Čajkovskij byl romantik, takže se nechtěl smiřovat s tím, že by měl dělat věci tak, jak se obvykle dělají. Symfonie je výsostný hudební útvar, který se postupně vyvíjel a za staletí se u něho osvědčily některé postupy.

Symfonie má standardně 4 věty: první je v sonátové formě, kde se neprve představí a pak „poperou“ tři témata. Druhá věta bývá pomalá, melodická. Třetí, taneční, je nejčastěji menuet nebo scherzo. Poslední věta bývá svižné, virtuozní rondo, jehož „refrén“ se vrací pořád dokola.

Čajkovskij ve své symfonii rozhodl většinu těchto pravidel porušit. Pak se ovšem nemohl divit, že se mu psala tak těžko. I při jejím poslechu se musíme smířit s určitými nezvyklostmi. Poetický název Zimní sny nám v pochopení díla moc nepomůže, a tak si před poslechem raději prohlédněte video, kde šéfredaktor stanice D-dur Lukáš Hurník nabízí „návod k použití“.

autor: LH

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.