Carl Nielsen: Saul a David

17. červen 2015

Také operním večerem připomínáme letošní 150. výročí narození dánského skladatele Carla Nielsena, které připadlo na 9. června - a uvedeme první z jeho dvou oper. Má název Saul a David, byla zkomponována v roce 1902 a zpracovává biblické téma ze Samuelovy knihy Starého zákona. Opera je zpívána samozřejmě v dánštině a uslyšíme domácí autentické provedení s Dánským národním rozhlasovým orchestrem pod taktovkou Neeme Järviho.

Opera zpracovává starozákonní příběh konce vlády krále Saula. Když má bojovat proti převaze Filištínských, nepočká na příchod proroka Samuela a vykoná oběti sám. Samuel se na něj rozhněvá a oznamuje mu, že přišel o boží přízeň. Mladý Davida ho utěší svým zpěvem a ujistí ho, že bude bojovat v jeho službách. Když ale zabije Goliáše a má další úspěchy v bitvách, je lidem oslavován a Saul naněj začne žárlit, dokonce se ho pokusí zabít.

David se zachrání, krále Saula ovšem čeká tvrdý konec: Požádá o věštbu čarodějku z Endoru, ta však vyvolá ducha proroka Samuela, který předpovídá, že padne v bitvě i se svými syny. To se stane a lid oslavuje Davida jako vítěze, což předznamenává jeho budoucí jmenování hebrejským králem.

Carl Nielsen se narodil v roce 1865 a zemřel v Kodani v roce 1931. Dnes je znám především díky svým šesti symfoniím a řadě sólových koncertů. Svojí hudbou osobitě navázal na evropský romantismus. Jistou část svého života působil jako dirigent, dokonce v Kodaňském královském divadle. Byl neobyčejně pilným skladatelem ve všech hudebních oborech. Je známý svými koncerty pro sólové nástroje i dechovými kvintety.

Už ve čtrnácti letech byl vyslán do vojenského orchestru v Odense, kde se seznámil s pozoruhodným barovým klavíristou, který ho seznámil poprvé se jmény Bach, Haydn, Mozart či Beethoven. Carla to tak zaujalo, že si začal hudbu těchto velkých skladatelů pročítat a poslouchat. Byl tak nadšen, že okamžitě sestavil smyčcový koncert s dalšími hudebníky z armádní kapely, aby mohl pozorovat hudbu vídeňských klasiků. Cesta za uznáním byla ovšem dlouhá. Přelomový byl rok 1892, kdy se na provedení jeho První symfonie přišla podívat i dánská královna. Každá z jeho dvou oper je úplně jiná, po Saulovi a Davidovi následovala ještě komická opera Maškaráda.

Spustit audio