Dvořák osmnáct svých krásných skladeb zahodil, spálil, zavrhnul. A teď je nahrál Tomáš Víšek!

4. listopad 2022

Skladby Antonína Dvořáka, které nikdy nebyly vydány na CD, rekonstruoval a nahrál Tomáš Víšek. Teď si je s jeho komentářem můžete poslechnout on-line na webu stanice D-dur.

S takovými úkazy se už dneska setkáme málokdy. Antonín Dvořák je jeden z nejslavnějších světových skladatelů. Řeklo by se, že od něho známe každou notu. Tomáš Víšek se ale pustil do prohledávání archivů se systematickou hoževnatostí a našel osmnáct klavírních čísel, které ještě nikdo nenatočil. Jsou to skladby, které autor vyřadil z různých cyklů, dále více či měně rozpracované náčrtky skladeb, které Dvořák nedopsal, přeškrtané části větších celků atd.

Na kompaktním disku ArcoDiva, který teprve před několika dny opustil lisovnu, najdeme třeba ranou verzi Dvořákovy slavné Humoresky Ges dur. K Humoresce se váže legenda, že Dvořáka napadla ve vlaku, přičemž tečkovaný rytmus kolejí se promítl do jejího doprovodu. Tato zárodečná verze Humoresky ale onen rytmus neobsahuje, takže železniční legenda je poněkud zpochybněna.

Tomáš Víšek spolu s Lukášem Hurníkem v pořadu komentují každou jednotlivou raritu tohoto unikátního dramaturgického a interpretačního počinu.

Všech 18 skladeb s komentářem si můžete poslechnout zde:

Spustit audio