Filharmonici s Byčkovem, Rybovka a Žalmovka

20. prosinec 2017

Na co se v příštím týdnu těší Petr Veber?

ČF s Byčkovem

Česká filharmonie měla podle původních plánů ve středu, ve čtvrtek a v pátek před vánočními svátky hostit pianistku Heléne Grimaux. Měli jsme s ní slyšet Beethovenův 4. klavírní koncert a vedle toho také symfonické skladby Skála a Rytiny od Bohuslava Martinů a Sukovu Pragu. S odchodem Jiřího Bělohlávka a hledáním dirigentů, kteří by převzali jeho uvažované koncerty, postihují filharmonii nejrůznější programové změny. A tak se těchto posledních prosincových abonentních koncertů nakonec ujímá Semjon Byčkov, který k orchestru nastoupí na podzim 2018 jako jeho nový šéfdirigent. 

Jsem na něj aktuálně zvědav a těším se i na to, že se z tohoto programu nakonec neztratí hudba Bohuslava Martinů. Filharmonici s Byčkovem a s pianistou Ivo Kahánkem nastudovali jeho Dvojkoncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány, skvělé, masivně a naléhavě znějící dramatické dílo komponované v době Mnichovského diktátu, tedy na podzim 1938, uprostřed obav Evropy před dalším politickým a vojenským vývojem v Německu. Předtím je zařazena skladba Double od Luboše Fišera a v druhé polovině symfonická báseň Život hrdinův Richarda Strausse. Tedy vynikající, ovšem nijak adventní či vánoční sestava skladeb…  

Rybovka u Jezulátka

03267439.jpeg

Pro sváteční dny se pak coby posluchač naopak těším, jako mnoho a mnoho dalších lidí, na některé provedení Rybovy České mše vánoční - skutečného tuzemského hudebního symbolu Vánoc. Bude jich hodně, v chrámech i síních, také třeba pod širým nebem v Praze na Kampě. Asi se pokusím konečně jednou dostat na Boží hod odpoledne na poměrně proslulé uvedení „Rybovky“ v malostranském kostele U Jezulátka, v němž bývá pravidelně každý rok, už po dvě desetiletí, mezi sólisty Adam Plachetka.  

Collegium Marianum a České doteky hudby

Po svátcích se potom budou v Praze konat další koncerty duchovní hudby, například v péči souboru Collegium Marianum, ale také koncerty festivalu České doteky hudby. A na něm má například 27. prosince ve Smetanově síni vystoupit Velký orchestr P. I. Čajkovského s dirigentem Vladimirem Fedosejevem. Program věnují 135. výročí narození Igora Stravinského a zazní v něm jeho nádherná Žalmová symfonie, na kterou bych se těšil kdykoli. A také Čajkovského Koncert b moll se sólistou Janem Simonem.

autor: LH
Spustit audio