Finále interpretační soutěže Euroradia NEW TALENT - záznam videopřenos z Bratislavy

30. září 2014

NEW TALENT je rozhlasová soutěž v oboru klasické hudby určená mladým interpretům. Vznikla v roce 1969 z podnětu legendy světového interpretačního umění Sira Yehudi Menuhina, trvalou záštitu převzala Mezinárodní hudební rada pracující v rámci UNESCO.

Videopřenos jsme vysílali 6. října 2014 ve 20:05 hodin.

Původně se soutěž konala pod názvem Mezinárodní tribuna mladých interpretů, první roky její historie byly spjaty s festivalem Bratislavské hudební slavnosti, koncem devadesátých let se na přechodnou dobu o pořadatelskou roli střídaly různé evropské národní rozhlasy. Od roku 2001 se soutěž pod novým názvem NEW TALENT stala jednou z prioritních aktivit Evropské vysílací unie (EBU) zaměřených na mladou uměleckou generaci. Semifinále a finále probíhají od roku 2003 pravidelně opět jako součást festivalu Bratislavské hudební slavnosti. Soutěžící jsou nominováni členskými organizacemi EBU, členy poroty jmenuje volená hudební skupina Euroradia z řad rozhlasových expertů.

Soutěž je otevřená všem sólistům - instrumentalistům i pěvcům, je tříkolová – v prvním kole jsou posuzovány nahrávky zaslané rozhlasovými organizacemi, následně vystoupí osm vybraných semifinalistů v krátkých recitálech, tři nejúspěšnější pak postupují do finále, které je vystoupením s orchestrem. Druhé kolo a finále jsou veřejnými koncerty vysílanými přímým přenosem v rámci sítě Euroradia.

Český rozhlas přihlašuje do soutěže pravidelně nahrávky mladých talentovaných umělců. V minulosti se stal vítězem hornista Radek Baborák a v roce 2003 soubor Penguin Quartet, dnešní Zemlinského kvarteto (od následujícího roku byla možnost účasti komorních souborů vyloučena).

Letošními semifinalisty se stali (v abecedním pořadí):

David DESIMPELAERE - kontrabas (Belgie)
Mirko JEVTOVIC - akordeon (Slovinsko)
Niklas LIEPE - housle (Německo)
Bálint MOHAI – fagot (Maďarsko)
Dominik PLOCINSKI – violoncello (Polsko)
Camille THOMAS – violoncello (Belgie)
Victoria VASSILENKO – klavír (Bulharsko)
Nikklas WALENTIN – housle (Dánsko)

Finalisty bude doprovázet Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu s dirigentem Rastislavem Štúrem.

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.