Historie jednoho uměleckého přátelství

5. prosinec 2014

O inspirativním vztahu rodin skladatele Antonína Dvořáka a architekta a mecenáše Josefa Hlávky hovoří David Beveridge.

Rodák ze státu Ohio, americký muzikolog Dr. David R. Beveridge studoval a učil na různých vysokých školách a univerzitách ve Spojených státech dokud se r. 1993 nepřesídlil trvale do Čech. Zde působí na volné noze jako překladatel, badatel, pisatel a občasný přednášející. Pracuje dlouhodobě na komplexní, obšírné monografii věnované životu a dílu Antonína Dvořáka.

03209732.jpeg

Jeho četné články vyšly tiskem v České republice, v Německu, v Americe a ve Velké Británii. V roce 1996 vydal Oxford University Press sborník statí Rethinking Dvořák: View from Five Countries, který redigoval a ke kterému také přispěl autorsky. Zakrátko vyjde v britském časopise Czech Music třetí část (kryjící období 1873–1877) jeho podrobného pojednání o místech, kde Dvořák bydlel a pobýval a prostředí, v kterém tvořil.

V letech 2010–2012 napsal s podporou stipendia od Národohospodářského ústavu Josefa Hlávky knihu "Zdenka a Josef Hlávkovi – Anna a Antonín Dvořákovi. Přátelství dvou manželských párů a jeho plody v českém a světovém umění," za kterou obdržel Cenu Milana Sojky za nejlepší ze dvanácti publikací vydaných v ediční radě tohoto ústavu v roce 2012.

Spustit audio

Více z pořadu