Šest setkání s Českou filharmonií

22. leden 2016

V pravidelné programové řadě Euphonia se posluchači od první lednové soboty setkávají s šestidílným cyklem pořadů, který připravila Yvetta Koláčková ke 120. výročí vzniku České filharmonie.

Vysíláme od 2. ledna vždy v sobotu ve 13:00.

Orchestr platí za rodinné stříbro a je pojmem i pro ty, kteří se jinak kulturou příliš nezabývají. Přívlastek "česká" vystihuje od počátku bytostnou podstatu tělesa, které je ovšem svým charakterem světové. Sto dvacet let utvářela podobu našeho předního orchestru řada vynikajících umělců - dirigentů i hostujících sólistů od nás a ze zahraničí, sto dvacet let se tříbil zvuk a barevnost tělesa, oceňované dodneška. Jednotlivé části cyklu sledují šéfdirigentskou štafetu i ty, kteří formovali tvář ČF, přestože nikdy nebyli jejími šéfdirigenty. Připomene skladby, které v podání ČF poprvé zazněly, i úspěchy orchestru na světových pódiích. A v neposlední řadě i legendární hráče České filharmonie. Vše za přispění autentických zvukových ukázek, archivních výpovědí a dokumentů.

Česká filharmonie

Čtvrtá část cyklu připomene slavné i zapomenuté premiéry české hudby, které odezněly právě v České filharmonii. Byly jich desítky a filharmonie nová díla svých současníků uváděla od samého počátku své existence, podobně jako tak činili Václav Talich nebo Karel Ančerl. Děje se tak ostatně dodnes – ČF vypsala ke svému 120. jubileu kompoziční soutěž - a vítěznou skladbu pak uvedla na zahajovacím koncertě jubilejní sezony. Ukázka z ní také v pořadu zazní.

autor: Yvetta Koláčková
Spustit audio

Více z pořadu