Hudební fórum Hradec Králové - přímý přenos koncertu ze sálu Filharmonie

31. říjen 2014

Festival soudobé světové hudby Hudební fórum Hradec Králové tvoří celkem sice jen čtyři koncerty, ale potěšení ze setkávání se zajímavou hudbou, kreativními interprety a zvědavými posluchači je rozprostřeno do čtrnácti dnů. V druhém týdnu nás čekají dva koncerty, oba nenápadně rezonující s podušičkovým časem.

Vysíláme 4. listopadu v 19:30.

PROGRAM:
Gija Kančeli
Symfonie č. 5 – „Na památku mých rodičů“ (1977)
Přestávka

Valentin Silvestrov
Symfonie č. 5 (1980–82)
JanáčkovA filharmonie Ostrava Pavel Šnajdr dirigent Jaromír Vlček světelný design

Na úterní koncert - 4. listopadu - přijede Janáčkova filharmonie Ostrava, připravena pod vedením dirigenta Pavla Šnajdra zahrát dvě symfonie, shodou okolností obě "páté". Své Symfonii č. 5 dal gruzínský skladatel Gija Kančeli podtitul "Na památku mých rodičů". Vytvořil ji v roce 1977, oba jeho rodiče byli oběťmi stalinského teroru. Jen o několik let mladší je Symfonie č. 5 ukrajinského skladatele Valentina Silvestrova, odborníky často považovaná za autorovo klíčové dílo. Silvestrov komponuje hudbu s vizí, že vzhledem k našemu hudebnímu poznání nemůže už být nic z toho, co (v hudbě) vzniká a vznikne, nějakým začátkem, nýbrž pouze koncem. Nikoliv koncem hudby, nýbrž koncem, "který může ještě dlouho prodlévat ... jako coda, která může sama o sobě mít ještě bohatý život".

03235486.jpeg

Hudebnímu fóru Hradec Králové je deset let!

Ve čtvrtek se na pódium sálu Filharmonie Hradec Králové vrátí domovský orchestr, který festival minulý týden už zahajoval, a pod vedením Marka Štryncla nabídne publiku hudbu Arvo Pärta, Louise Andriessena a Unsuk Chin.

Hradečtí i rozhlasoví posluchači si určitě pamatují na Hodinky s Arvo Pärtem, projekt, jímž celý jeden festivalový den provázeli v chrámu sv. Ducha Gentlemen Singers a varhanice Kateřina Chroboková. Hradecké vokální septeto bude tentokrát spoluúčinkovat v díle jihokorejské skladatelky Unsuk Chin Zrcadla času na texty středověkých básníků a Fernanda Pessoy. Ze světa mystické spirituality vycházejí i skladby Festina lente pro smyčce a harfu od Arvo Pärta a Mysteriën od Louise Andriessena, inspirované křesťanskou filosofií textů renesančního spisovatele Thomase Kempise.

autor: wd
Spustit audio