Jakub Hrůša se loučí s Pražskými komorními filharmoniky

8. červen 2015

Přímý přenos posledního koncertu ve funkci šéfdirigenta orchestru PKF-Prague Philharmonia.

Jakub Hrůša je v současné době jedním z nejvýraznějších tuzemských dirigentů a podle časopisu Gramophone také patří mezi deset mladých světových dirigentů (narodil se v roce 1981), kteří mají našlápnuto k mezinárodní hvězdné kariéře.

03260528.jpeg

Po vystudování gymnázia v Brně se přihlásil na Akademii múzických umění v Praze. Již v 18 letech výrazně uspěl v mezinárodní dirigentské soutěži Pražského jara a v letech 2002 až 2005 byl asistentem šéfdirigentů České filharmonie Vladimira Ashkenazyho a Zdeňka Mácala. V roce 2005 se stal šéfdirigentem Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně. Působil také jako asistent šéfdirigenta Orchestre Philharmonique de Radio France.

02657995.jpeg

Na svém kontě má opakovaná vystoupení s mnoha významnými světovými orchestry, jako například s The Cleveland Orchestra, Los Angeles Philharmonic, The Philharmonia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, s lipským Orchestrem Gewandhausu, Ruským národním orchestrem nebo s Českou filharmonií, s rozhlasovými orchestry v Paříži, Berlíně, Amsterdamu, Stuttgartu, Kolíně nad Rýnem, Hamburku, Helsinkách či Stockholmu aj. Mnohokrát účinkoval na prestižních festivalech v České republice i v zahraničí, v roce 2010 zahájil s PKF Pražské jaro jako druhý nejmladší dirigent v historii festivalu.

Dirigent Jakub Hrůša

Jakub Hrůša se také pravidelně a úspěšně věnuje opeře. Vedle působení v anglickém Glyndebourne (kde dirigoval postupně Carmen, Dona Giovanniho, Utahování šroubu, Bohému a Rusalku) a opakovaná vystoupení v Národním divadle v Praze (Příhody lišky Bystroušky, Rusalka) nastudoval Massenetova Werthera v Hongkongu, Musorgského Borise Godunova v Královském dánském divadle v Kodani a Janáčkovu Její pastorkyni ve Finské národní opeře v Helsinkách. V prvním operním domě Dánska se v roce 2011 stal designovaným hudebním ředitelem, avšak na tuto pozici z vlastního rozhodnutí z důvodu vážných koncepčních neshod s administrativním managementem v následujícím roce rezignoval.

V roce 2008 převzal Jakub Hrůša šéfdirigentský post PKF – Prague Philharmonia (dříve Pražské komorní filharmonie). Orchestr založil v roce 1994 Hrůšův pedagog Jiří Bělohlávek a vedl jej až do roku 2005, kdy se stal jeho čestným uměleckým ředitelem. Druhým šéfdirigentem v pořadí byl až do nástupu Jakuba Hrůši švýcarský dirigent a flétnista Kaspar Zehnder.

Ale i éra Jakuba Hrůši dospívá právě ke konci, mladý dirigent působí ještě také jako hudební ředitel Glyndebourne on Tour a hlavní hostující dirigent Tokijského metropolitního symfonického orchestru, v nadcházejících sezónách ho čekají debuty s rozhlasovým orchestrem ve Vídni a s Wiener Symphoniker, s Toronto Symphony Orchestra a Baltimore Symphony Orchestra a stane se rovněž garantem uvedení celého cyklu koncertů české hudby s The Philharmonia Orchestra v Londýně. Od příští sezóny je také novým hostujícím dirigentem České filharmonie. V čele PKF – Prague Philharmonia ho od počátku sezóny 2015-2016 vystřídá francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

Jakub Hrůša se s orchestrem – a orchestr s Jakubem Hrůšou – rozloučí 14. června na koncertě v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Na programu bude Haydnova Koncertantní symfonie B dur, v níž jako sólisté vystoupí mimo jiné koncertní mistři orchestru, a Dvořákův cyklus Příroda, život a láska. „Nenapadá mě vhodnější způsob, jak se rozloučit s lidmi, které máte rád a s nimiž jste strávili tolik let," uvedl v jednom rozhovoru Jakub Hrůša. Koncert vysíláme na stanici Vltava v přímém přenosu.

autor: wd
Spustit audio