Karel Dohnal: Snažím se hrát všechno

4. leden 2021

Návštěvu u klarinetisty Karka Dohnala vysíláme v sobotu 8. a v neděli 9. ledna 2021 8:00 -12:00 a v repríze vždy od následující půlnoci.

„Abych hrál dobře třeba Mozarta, musím se naučit dobře hrát i Báchorka,“ usmívá se při vzpomínce na slova svého profesora z konzervatoře klarinetista Karel Dohnal. Právě on je hostitelem pořadu Na návštěvě, ve kterém představí řadu svých oblíbených skladeb i autorů. A právě s pohledem na jeho hudební výběr padla mezi mnoha otázkami i ta, jestli se sám hudebně nějak profiluje, nebo hraje všechno. Mezi jeho legendární vystoupení patří Stockhausenův Harlekin, mimořádně náročná skladba pro sólový klarinet, při které interpret hraje v kostýmu a zároveň tančí a publikum baví i jako mim. Karel Dohnal se do něj převtělil už dva-a-sedmdesátkrát, jak ale s lítostí přiznal, o několik dalších přichází kvůli koronaviru. Přesto je optimistou a věří, že rok 2021 přinese zlom k lepšímu. Přesto říká, že rok 2020 bude znamenat trvalé změny, přinese nové projekty, ale i komplikace s nevratným dopadem.

Karel Dohnal

Například odložení Soutěže Pražského jara poznamená mnoho mladých lidí, kteří ve své profesní dráze už nebudou mít prostor připravovat se znovu, buď kvůli překročení věkové hranice, nebo kvůli novým angažmá. Zároveň dodává, že je obrovská škoda a smutný obrázek vidět mnoho talentů na světové úrovni, kteří patnáct let cvičí od rána do večera, najednou opatrně couvat a říkat, že se hudbě jako povolání nebudou věnovat. Kromě doby ale představuje mnoho skladatelských osobností i interpretů. Vzpomíná mimo jiné třeba na Antonína Tučapského, který si velmi stýskal po domově. Ve svém domě ve Wembley měl dokonce keř vinné révy, který mu někdo kdysi přivezl z Moravy a o kterém říkával, že je to jeho kus domova.

Na to všechno umí Karel Dohnal

Karel Dohnal absolvoval Ostravskou konzervatoř, Akademii múzických umění v Praze a stáže na vysokých školách v Londýně, Berlíně, Petrohradě a Hilversumu. Je laureátem řady významných mezinárodních soutěží (Pražské jaro, Řím, Bayreuth, Ostende, Sevilla, Londýn). Je členem Tria Amadeus a PhilHarmonia Octet, spolupracoval s Tokyo String Quartet, sopranistkou Editou Gruberovou, s klavíristy Eugeny Samoilovem, Martinem Kasíkem a s řadou našich i zahraničních orchestrů, po dva roky hostoval jako první klarinetista v BBC Symphony orchestra v Londýně. Pravidelně vyučuje na kurzech u nás i v zahraničí.

Jaký je Karel Dohnal posluchačem? Jaký „nejtěžší koncert na světě“ si přivezl ze studií v zahraničí, s kým si užívá radost ze společného hraní a jak silné hudební zázemí má ve své rodině? Odpovědi a šest hodin hudby v jeho výběru poslouchejte v pořadu Na návštěvě, v premiéře v sobotu 8. a v neděli 9. ledna 2021 vždy mezi 8. a 12. hodinou a v repríze vždy od následující půlnoci.

Spustit audio

Více z pořadu