Klasika na dosah

13. březen 2019
Klavír, noty

Nový program stanice D-dur pro posluchače, kteří milují klasickou hudbu, ale ještě o tom nevědí. Od pondělí do pátku od čtyř do osmi.

02059489.jpeg

Stanice D-dur chce oslovovat posluchače, kteří stojí o program zaměřený na poslech klasické hudby se stručným komentářem. Jsme rádi, že nás poslouchají ti, kteří chápou klasickou hudbu jako svého celoživotního společníka, chodí na koncerty, na operu, kupují si nahrávky. Víme také, že někteří posluchači si nás pouštějí jako uklidňujícího průvodce při jízdě autem, vaření, četbě. I jim jsme k službám. Existuje však ještě jedna skupina posluchačů, kteří se dosud s klasickou hudbou míjeli, ale dospěli k zjištění, že by její svět chtěli poznat. Představme si, že se takový posluchač rozhodne naladit D-dur, ale udělá to právě v okamžiku, kdy hrajeme pomalou větu z nějaké zvláště náročné sonáty. Obávám se, že bude rozčarován a dalších pokusů o sblížení s klasikou zanechá. Ale takové posluchači si D-dur nemůže nechat ujít!

Zejména pro ty, kteří hledají cestu ke klasické hudbě, budeme každý všední den od 16:00 do 20:00 vysílat program Klasika na dosah. Je to výběr skladeb, jednotlivých vět, árií ze „zlatého fondu“ klasické hudby, takových, které žádného posluchače nezklamou. Rozhodně to nebude přehlídka klasických hitů, najdete tu skladby i zcela neznámé. Leccos zajímavého se o nich dozvíte z informačně hutných komentářů Evy Hazdrové-Kopecké. Také se občas pokusíme vysvětlit nějaký ten hudební pojem a nebudou chybět doporučení, na co jít v nebližších dnech na koncert. Prostě kompletní servis pro dosud ne zcela zkušené posluchače klasické hudby, který ale – jak doufáme - osloví i fajnšmekry. Myslím, že to bude ideální program třeba pro jízdu autem.

Poslouchejte ve všední dny na Českém rozhlase D-dur od 10.12. 16:00-20:00 a 04:00-08:00

autor: LH
Spustit audio