Komentovaný poslech částí opery Antonia Vivaldiho L´Olimpiade

29. duben 2015

Páteční večer patří 1. května výjimečně barokní opeře. A dojde také k jedinečnému propojení mezi stanicí Vltava a stanicí D-dur, která právě v tento den slaví deset let.

Vysíláme 1. května ve 20:00.

Na obou stanicích zazní Vivaldiho populární opera L´Olimpiade, a to na jedné z nejlepších nahrávek – na vzorovém provedení dirigenta Rinalda Alessandriniho a jeho souboru Concerto Italiano. Sólistkami jsou Sara Mingardo, Sonia Prina či Roberta Invernizzi.

Na Vltavě budeme od 20:00 hovořit o této opeře s dirigenty Václavem Luksem a Robertem Hugem – a od 21:00 naváže poslech celé opery. Na Vltavě z ní stihneme pouze první dějství, na stanici D-dur zazní opera o třech dějstvích celá.

Antonio Vivaldi byl po Caldarovi druhý skladatel, který v roce 1734 zhudebnil jedno z později nejúspěšnějších libret Pietra Metastasia. Opera se skutečně odehrává v průběhu olympijských her, ale to je jen rámec pro děj, ve kterém hraje roli dávná věštba a dvě dvojice milenců a jejich komplikovaná cesta k sobě navzájem. Vivaldi zde napsal jedno ze svých mistrovských vokálních děl s mimořádně melodickými áriemi a důmyslně komponovanými recitativy.

Námět se pak právem dočkal více než šedesáti zpracování, z nichž Národní divadlo v Praze uvedlo před několika lety v nastudování Václava Lukse Olimpiádu Josefa Myslivečka.

V úvodní besedě hovoří Václav Luks a Robert Hugo o významu operních recitativů, o výsostném postavení básníka Pietra Metastasia i o celkovém duchu barokní opery. Tu pak v úplnosti můžeme slyšet na stanici D-dur od 21 hodin. Vivaldi byl stejně úspěšným autorem oper jako instrumentálních koncertů. A často se hrál také v Praze. Není vyloučeno, že zde vedle několika skutečně doložených provedení jeho operních děl zazněla ve 30. letech 18. století i L´Olimpiade.

Spustit audio