Koncert k 80. narozeninám dirigenta Libora Peška

23. červen 2013

Dirigent Libor Pešek, respektovaný umělec naší i evropské hudební scény, charismatická a sympatie publika všech generací vzbuzující osobnost, slaví v tomto týdnu své významné životní jubileum.

Den po svých osmdesátých narozeninách řídí ve Smetanově síně Obecního domu v Praze koncert Českého národního symfonického orchestru v rámci festivalu Prague Proms. Večer bude nepochybně spontánní radostnou oslavou i významnou společenskou událostí provázenou krásnou hudbou. Spolupráce s Českým národním symfonickým orchestrem především naplňuje umělecké aktivity Libora Peška v posledních letech, významně se podílel na jeho profilování coby relativně mladého uměleckého tělesa, ve sféře koncertní dramaturgie, natáčecích projektů a zejména vlastní umělecké práce s orchestrem. Od roku 2007 zastává funkci šéfdirigenta a svými zkušenostmi z britského prostředí nepochybně přispěl i ke zrodu (2005) a formování festivalu Prague Proms, který naplňuje pražskou letní hudební scénu řadou koncertů a svébytných projektů širokého žánrového záběru, velice otevřených publiku.

Program koncertu zahájí Farandola z orchestrální suity Arlézanka George Bizeta a navodí tak atmosféru k vystoupení mladé pěvecké hvězdy – Davida Lomelího. Tenorista mexického původu přednese árie Giuseppa Verdiho a Gaetana Donizettiho a také známou píseň Granada Augustína Lary. Ve druhé části koncertu vystoupí mezzosopranistka Dagmar Pecková – společně s trumpetistou Janem Hasenöhrlem a kytaristou Lukášem Chejnou provedou Summertime z Gershwinovy opery Porgy a Bess. Ze symfonického repertoáru zazní skladby, které nepochybně patří k oblíbenému repertoáru Libora Peška, vedle Fanfáry pro obyčejného člověka ameriského skladatele Aarona Coplanda to bude Skrjabinova kompozice Le Poème de l'Extase a populární Bolero Maurice Ravela.

Záznam koncertu přejímají v rámci cyklu Letní festivaly Euroradia národní rozhlasy v Německu, Polsku, Rumunsku, Španělsku a Švýcarsku.

Spustit audio