Na co se těší Petr Veber

1. prosinec 2017

Česká filharmonie se výrazně pustila do francouzské hudby a Martina Janková přijede ze Švýcarska zazpívat part Svatého Mikuláše v novodobé tuzemské premiéře stejnojmenného barokního oratoria. A barokní hudba je tématem činohry, kterou v pátek uvede ve Východočeském divadle režisér Michael Tarant.

Tři proti jednomu – to je faktický poměr autorů z Francie a z Rakouska v aktuálním vystoupení České filharmonie. Poslední listopadový a první prosincový večer opakuje orchestr v pražském Rudolfinu svůj středeční abonentní program, jehož sólistickou hvězdou je německá houslistka Isabelle Faust. Hraje proslulý Houslový koncert Albana Berga „Památce anděla“, závažné dílo ze 30. let 20. století. Filharmoniky měl dirigovat zajímavý mladý britský umělec Robin Ticciati, který byl v Praze poprvé před dvěma roky, ale aktuální náhradou za něj je Vasilij Sinajskij. A ti tři zbývající autoři jsou Berlioz, Franck a Ravel.

Svatý Mikuláš

Přesně na vhodné datum, tedy 5. prosince, zazní v Praze poprvé oratorium Svatý Mikuláš z Bari, úspěšné dílo Giovanniho Battisty Bononciniho, premiérované v Římě v roce 1693. Bononcini prožil tvůrčí léta postupně v Itálii, ve Vídni, Berlíně, Paříži a Londýně, kde soupeřil s Händelem – a prohrál. Závěr života strávil zase ve Vídni. Jeho oratorium nastudovala nyní Musica Florea, sólisty budou Martina Janková, Kateřina Kněžíková, Markéta Cukrová a Furio Zanasi.

Petrovy dojmy po koncertě:

Mohli se potkat Bach s Händelem?

Právě s touto epizodou z hudebních dějin si pohrává Paul Barz v komorní apokryfní hře Mohla to být hvězdná chvíle, která má českou premiéru 1. prosince na Malé scéně Východočeského divadla v Pardubicích. Setkání obou velikánů není potvrzeno, patrně se opravdu neuskutečnilo, i když o sobě oba skladatelští vrstevníci věděli. Byli stejné národnosti a věku, ale zcela určitě rozdílných povah. Život jim přinesl odlišné možnosti. Händel byl proti Bachovi světoobčan a i té světské slávy měl za života mnohem víc. Obdivovali se navzájem? Záviděli si? Chtěli se spolu setkat…? Vtipná hra je dílem nedávno zesnulého německého dramatika. Hudební spolupráce na projektu ležela nyní na Bohuslavu Vítkovi. Těším se, co všechno Michael Tarant, kterého známe i jako operního režiséra, z tématu vytěžil.

autor: LH
Spustit audio