Na co se těší Petr Veber

8. prosinec 2017

Z hlediska kompozičního v příštích dnech na Bohuslava Martinů, z hlediska interpretačního na Cecilii Bartoli

Dvakrát Byčkov

Česká filharmonie tento týden hrála se svým nastávajícím šéfdirigentem Semjonem Byčkovem, podle již zveřejněných ohlasů velmi pěkně – a to v rámci kompletace Čajkovského symfonií jeho Pátou a s mladou hvězdnou pianistkou Yujou Wang Prokofjevův Pátý klavírní koncert. Kariéra ani ne třicetileté sólistky je v mediálně vděčných podobenstvích přirovnávána k legendární Martě Argerich.

Třetí filharmonický abonentní večer s tímto programem připadl na pátek 8. prosince, na výroční den narození Bohuslava Martinů. A toho budou filharmonici hrát s Byčkovem poslední předvánoční týden – zazní jeho mimořádně působivý a dramatický Dvojkoncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány. A vedle toho i hudba Luboše Fišera a Richarda Strausse.

Byčkov se ujme žezla až od příští sezóny, ale Čajkovského už s filharmonií natáčí postupně druhý rok. Mezinárodně uznávaný Pařížan, který se narodil v Leningradu a v roce 1975, když mu bylo třiadvacet, opustil Sovětský svaz, má nýt v Praze šéfdirigentem pět let. Na českém prvním orchestru se mu líbí, že stojí na pomezí kultur, mezi Západem a Východem. Nenechám si jeho koncerty pokud možno ujít. Jsem pochopitelně zvědav, jak budou jeho proklamace vypadat v praxi a zda si ho hráči filharmonie vybrali dobře, jestli to mezi nimi na pódiu „funguje“.   

Dny Bohuslava Martinů

V neděli a v pondělí 10. a 11. prosince mohu doporučit komorní koncerty na přehlídce Dny Bohuslava Martinů, kterou pořádá nadace mající skladatelovo jméno v názvu. Na programu vlastně nikdy není jen a pouze tento jedinečně znějící klasik české hudby 20. století, ale i hudba jeho současníků a souputníků. Těším se zejména na koncert sboru Martinů Voices Lukáše Vasilka, který připravil vokální skladby Claude Debussyho, Maurice Ravela, Gabriela Faurého a Francise Poulenka, z díla Bohuslava Martinů Madrigaly, jejichž nahrávku na koncertě pokřtí, a pro kontrast ještě něco od Brahmse. 

Dvě temperamentní muzikantky

Událostí týdne a určitě jednou z událostí sezóny slibuje být čtvrteční koncert neopakovatelně živelně zpívající italské mezzosopranistky Cecilie Bartoli a vynikající mladé argentinské violoncellistky Sol Gabetty. Paní Bartoli, superstar klasické hudby, bude v Praze zpívat už pošesté. S podobně nespoutanou virtuoskou, laureátkou Čajkovského soutěže v Moskvě a mnichovské soutěže ARD, se dala dohromady v jedinečně koncipovaném projektu. Doprovází je soubor Cappella Gabetta, který vede bratr violoncellistky - Andrés. Program ze starší hudby, jde hlavně o barokní árie, vypadá zajímavě, jmenuje se podle oblíbeného prvku soupeření dvou hlasů Dolce Duello a vychází ze stejnojmenné nové desky obou umělkyň. Praha je jednou ze zastávek na jejich evropském turné.  

V Rudolfinu zazpívala italská mezzosopranistka Cecilia Bartoliová

02357218.jpeg

V Rudolfinu ve čtvrtek 9. června zazpívala světově žádaná italská mezzosopranistka Cecilia Bartoliová.

autor: LH
Spustit audio