Na návštěvě u výtvarníka Roberta Rytiny

7. říjen 2020

Grafik a publicista Robert Rytina je patriotem v Praze - Vinoři, kde žije po celý svůj život a kde je teď navíc místostarostou. A miluje operu.

Uměl by určitě zajímavě vyprávět o místních památkách, to znamená o kostele Povýšení sv. Kříže a dalších barokních stavbách na někdejší návsi, o vinořském zámku i o zámku v blízkých Ctěnicích. Jelikož je však především velký operní nadšenec a znalec, tak středobodem společného zájmu při návštěvě Českého rozhlasu D dur byly hlavně dvě velké červené skříně v domě u Rytinů, plné nahrávek.

Nejsou v nich jen CD a DVD s operní hudbou, ale jednoznačně jde o žánr převažující. Hostitel, průvodce vysíláním pro druhý březnový víkend, ovšem obdivuje a dobře zná také klasické muzikály a nepohrdne operetou, má spoustu desek s koncerty zaznamenanými na Salcburském festivalu, má Mozartovo kompletní dílo nebo krabici s deskami Johna Eliota Gardinera. A spoustu další hudby.

Robert Rytina s cédéčky

Je profesionální výtvarník, ve vinořském grafickém studiu navázal na stejnou činnost svého otce. K hudbě se dostával postupně, ale na začátku byl jednoznačný iniciační okamžik – Formanův film Amadeus. Dovedl mládence v 80. letech nejprve k Mozartovi. Soundtrack z filmu je dodnes v diskotéce na čestném místě. Druhým podstatným podnětem byl televizní seriál o Verdim. Robert Rytina o těchto okamžicích – a pak i o svých cestách za hudbou a hlavně za operou - dovede vyprávět moc poutavě.    

Na některé věci nakonec v rozhovoru nestihlo dojít. Třeba na povídání o legendárních obchůdcích, v nichž v Salcburku nebo ve Vídni sháněl raritní nahrávky - a které už neexistují. Ale zajímavých desek je ve skříních i tak spousta a alespoň několik z nich se objeví mezi hudbou, kterou Robert Rytina pro vysílání vybral. Víte například o existenci opery Malý Marat? A slyšeli jste už půlhodinové pot-pourri z opery Madama Butterfly, hrané na varhany…?

Robert Rytina

Během návštěvy u Rytinů nakonec řeč přišla i vinořský kostel. Robert Rytina stál před několika lety za myšlenkou začít s pořádáním benefičních koncertů, jejichž výtěžek by pomohl zásadně zlepšit tehdejší neutěšený stav varhan. Do Vinoře se postupně podařilo pozvat řadu zajímavých interpretů klasické hudby, včetně známých a významných pěvců, ať už to byli sólisté Národního divadla, nebo umělci působící v zahraničí.

Pro vysílání dokonce poodhalil, jak je možné, že ve Vinoři na severním okraji metropole zpíval dokonce basista Štefan Kocán, který vystupuje v Metropolitní opeře v New Yorku, ve Vídeňské státní opeře nebo v milánské Scale… A varhany? Už jsou opraveny, ale koncerty se mohou konat dál – jednak bude časem potřeba další údržba nástroje, jednak je příjemné nejezdit za hudbou dolů „do Pahy“, ale mít ji občas doma. A Roberta Rytinu jejich pořádání navíc evidentně baví.

 

Robert Rytina
autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu