Nedávno objevená Mozartova skladba měla světovou premiéru na Vltavě

10. březen 2016

Český rozhlas v nejkratší možné době natočil novou Mozartovu skladbu, která byla nedávno objevena v Českém muzeu hudby. Jedná se o světovou a zároveň rozhlasovou premiéru.

Unikátní objev učinil náhodou „na dálku“ německý muzikolog Timo Jouko Herrmann při práci s on-line katalogy Národního muzea - Českého muzea hudby. Badatel zabývající se tvorbou Antonia Salieriho v nich nalezl libreto Lorenza da Ponteho z roku 1785 nazvané Per la Ricuperata Salute di Offelia doplněné i notovým záznamem pro zpěv a cembalo. Tuto část libreta zhudebnili tři skladatelé: W. A. Mozart, A. Salieri a neznámý autor pod pseudonymem Cornetti. První zmínku o kompozici uvádí už Köchelův seznam Mozartových skladeb. Její existence však byla odvozena pouze ze zpráv v dobových novinách.


Irena Troupová – soprán
Lukáš Vendl – cembalo
Wolfgang Amadeus Mozart/ Antonio Salieri/ Cornetti (další jméno neznámo):
Per la Ricuperata Salute di Offelia. Píseň pro soprán a klávesový nástroj na slova Lorenza Da Ponteho K 477a (novodobá premiéra díla)

Na Vltavě jsme o novém objevu hovořili už v týdnu kolem Mozartových 260. narozenin 27. ledna. Muzikologové doc. Tomislav Volek a dr. Milada Jonášová připravili celou Akademii věnovanou mozartovskému bádání a v jejím závěru se věnovali této aktuální novince. V pořadu zazněly i jiné dvě významné skladby, které stejně jako tato píseň, vznikly pro zpěvačku Nancy Storace. Autoři pořadu samozřejmě říkali, že na zvukovou podobu skladby si budeme muset počkat, to už je dnes minulost. Ale všechny důležité známé informace o nově objevené skladbě jsou obsaženy v části pořadu.

03586713.jpeg

Jde o příležitostnou skladbu, kterou si lidé mohli doma sami pro zábavu provádět. Do sbírek Národního muzea se libreto dostalo v padesátých letech dvacátého století jako konfiskát sbírky hudebnin šlechtického rodu Chotků ze zámku Kačina, nicméně unikátnost drobného svazku se podařilo odhalit až díky digitalizaci fondu.

Čtěte také

Spustit audio