Operní víkend na Vltavě a D-dur

6. leden 2020

11. ledna vysílá Vltava od 19:00 Vivaldiho Arsildu, D-dur 12. ledna od 16:00 Straussova Růžového kavalíra. Obojí je unikátní.

Vltava vysílá opery každou sobotu od 19:00, D-dur každou neděli od 16:00. O tomto víkendu se sešly tituly maximálně kontrastní. V sobotu nabízí Vltava čerstvou nahrávku koncertního provedení Vivaldiho opery Arsilda, regina do Ponto. Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem ji provedli v pražském Rudolfinu v listopadu 2019. Dílo nepatří k těm nejslavnějším Vivaldiho operám, zato vyniká zcela mimořádnou invencí, zejména melodickou, poutavými zvukomalbami, které zvlášť jímavě vynikají při provedení na autentické barokní nástroje v rukou špičkových hráčů Collegia 1704.

Logo

V neděli v 16:00 na D-dur zazní Straussův Růžový kavalír. Pokud mají posluchači dojem, že tuto nejslavnější Straussovu operu vysílal rozhlas jen zřídka, mají pravdu. Každé vysílání bylo totiž zatíženo poplatky za užití - byť jen virtuální - notového materiálu a to bylo mimo možnosti nízkorozpočtové stanice D-dur. Richard Strauss je ale od 1. ledna nechráněný autor, a tak bez prodlení zařazujeme Straussovy opery. Růžový kavalír je jen první v řadě. Nahrávka to bude hvězdná:  Kiri Te Kanawa, Anne Sofie von Otter, Barbara Hendricks, Kurt Rydl ad., Drážďanský Kreuzchor a Sbor Státní opery Drážďany, hraje Staatskapelle Dresden, dirigent Bernard Haitink.

autor: LH
Spustit audio