Pocta Bernardu Haitinkovi

7. prosinec 2021

V říjnu Letošního roku odešel Bernard Haitink, jeden z nejvýraznějších dirigentů 2. poloviny 20. století, i dvou dekád 21 století. Poslouchejte ve středu 8.12. od 20:00.

V říjnu Letošního roku odešel Bernard Haitink, jeden z nejvýraznějších dirigentů 2. poloviny 20. století. Ale vlastně i dvou dekád 21 století – narodil se v Amsterodamu v roce 1929 a zemřel v požehnaném věku 92 let letos v říjnu. Své rozlučkové koncerty řídil s Vídeňskými filharmoniky jako devadesátiletý! Ve středu večer 8. prosince si připomeneme Haitinka především jako vynikajícího interpreta velkých symfonických partitur. Díky nabídce Eurorádia jsme získali záznam koncertu z Paříže z roku 2015, kdy s Orchestrem de Paris provedl Mozartův Klarinetový koncert A dur a Symfonii č. 9 Antona Brucknera. A uslyšíme zralé mistrovství šestaosmdesátiletého dirigenta.

Pak obrátíme pozornost k orchestru, se kterým je Bernard Haitink celoživotně spojen nejvíc – ke Královskému orchestru Concertgebouw Amsterdam. Právě s ním natočil Haitink už na počátku 70. let minulého století dodnes vzorové komplety Brucknerových a Mahlerových symfonií – z něj vybereme na závěr Mahlerovu Symfonii č. 4 G dur s andělským sopránovým sólem Elly Ameling. Ještě předtím ale soustřeďme svou pozornost na dvě vzácné nahrávky hudby Bély Bartóka – jeho Houslový koncert č. 2 natočil s fenomenálním mexickým houslistou polského původu Henrykem Szeryngem. A stejně pozoruhodná je jeho nahrávka Bartókova Koncertu pro orchestr, kterou natočil už jako třicetiletý.

Poslouchejte ve středu 8. 12. od 20ti hodin.

Spustit audio