Poslechněte si záznam koncertu Lobkowicz Tria ve Studiu live. Na programu byl Martinů, Rachmaninov i Beethoven

16. březen 2016

30. března od 20 hodin jsme v přímém přenosu ze Studia 1 vysílali Studio Live. Hostem večera byl soubor Lobkowicz Trio, které tvoří klavírista Lukáš Klánský, houslista Jan Mráček a violoncellista Ivan Vokáč. Jméno si soubor vybral podle Josefa Františka Maxmiliána knížete Lobkowicze, který proslul jako velký mecenáš umění a podporovatel Ludwiga van Beethovena.

Průvodního slova se ujal a rozhovor s interprety připravil moderátor Petr Gojda. Hudebníci na sebe prozradili například to, co poslouchají cestou autem.


Lobkowicz Trio vzniklo již v roce 2008 pod názvem Trio Helios Praga, jeho členové jsou zároveň vynikajícími sólisty z nastupující mladé generace hudebníků. Soubor uspěl na řadě soutěží, poslední významnou cenu si připsal v září 2014, kdy vyhrál 1. cenu na Mezinárodní soutěži Johannesa Brahmse v rakouském Pörtschachu.

Pro svůj koncert v rámci programové řady Studio live si Lobkowicz Trio zvolilo skladby tří autorů. Nejprve zaznělo Klavírní trio č. 2 d moll Bohuslava Martinů (1890 - 1959) z roku 1950, které zaujalo inspirací lidovou hudbou i celkovou propracovaností hudebních myšlenek i formy. Následovalo velmi niterné Elegické trio č. 1 g moll Sergeje Rachmaninova (1873 - 1943), dílo skladatelova mládí složené během čtyř lednových dní roku 1892. Program zakončilo provedení veselého Klavírního tria B dur op. 11 Ludwiga van Beethovena (1770 - 1827) z roku 1797. Autor ho věnoval hraběnce Marii Wilhelmině von Thun, matce manželek jeho mecenášů knížat Razumovského a Lichnowského.

Koncerty z programové řady Studio live vysíláme za účasti publika, vstup je volný. Neváhejte a přijďte vychutnat nezaměnitelnou atmosféru přímého přenosu!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.