Rok 1918 na D-dur

Od Debussyho po Bernsteina sahá výběr hudby pro sváteční dopolední vysílání Českého rozhlasu D-dur o posledním říjnovém víkendu. Připomínáme si sté výročí vzniku Československa, ale v širším kontextu i další souvislosti roku 1918.

V roce 1918 se ve Francii na jaře uzavřel život Clauda Debussyho. O pár měsíců později se v Americe narodil Leonard Bernstein. Našli jsme nahrávku, na které se obě jména setkávají. Debussyho Faunovo odpoledne natočil Bernstein v Římě. Ale znít bude i česká hudba. Taková, která se k danému letopočtu váže, i taková, která se dotýká hodnot zpřítomněných při vzniku samostatného společného státu Čechů a Slováků.

Skladatel Vítězslav Novák

Ve vysílání nebudou chybět tóny Smetanovy Mé vlasti, Dvořákova předehra Můj domov, Slovácká suita Vítězslava Nováka, Česká rapsodie Bohuslava Martinů. Janáčkova Sinfonietta nebo Legenda o mrtvých vítězích Josefa Suka – tryzna za padlé legionáře. Od Josefa Suka zazní ovšem také symfonická báseň Zrání, kterou zkoušela pro nadcházející premiéru Česká filharmonie zrovna 28. října 1918. Připomeneme také několikrát Škroupovu píseň Kde domov můj a v neposlední řadě i Smetanovu Prodanou nevěstu, kterou pak D-dur vysílá dvakrát celou - v neděli odpoledne v původní a v pondělí večer v konečné verzi.

 K roku 1918 se však v hudebních dějinách váže řada zajímavých událostí, které se vznikem Československa přímo nesouvisejí. Například premiéry Holstových Planet nebo Příběhu vojáka od Igora Stravinského.

A když už připomínáme sto let od narození Leonarda Bernsteina (a jeho první a poslední zámořské koncerty, které měl shodou okolností v Praze), nesmíme zapomenout na jeho dirigentské zásluhy o oživení zájmu o hudbu Gustava Mahlera. Autora, který se narodil na Českomoravské vysočině a prvních patnáct let života strávil v Jihlavě. Protože byl však Bernstein nejen geniální skladatel a výjimečný dirigent, ale také skvělý pianista, zazní tentokrát Mahlerova hudba s ním u klavíru, když doprovázel písně.

Na stanici D-dur v sobotu 27.10. a neděli 28.10. 8:00-12:00

 

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu