Rok české hudby

27. prosinec 2013

Rok 2014 je ve vltavském programu výrazněji orientován na tuzemskou hudební kulturu, protože je tradičně, a to i se státní záštitou, chápán po deseti letech opět jako Rok české hudby.

Vysíláme každý všední den 12:50 (repríza ve 22:45 a v 5:35).

Do letopočtů zakončených čtyřkou spadají shodou okolností jubilea a výročí řady významných tvůrců a umělců - Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Josefa Suka, Rafaela Kubelíka a mnoha a mnoha dalších. Pozornost se nicméně nesoustřeďuje zdaleka jen na ně – je zaměřena na podporu a reflexi české hudby jako takové.

Rok české hudby 2014 je celostátním projektem s mezinárodním dosahem, programem podpořeným vládními resorty kultury, školství, zahraničí a místního rozvoje. Chce využít nejen spontánního zvýšení zájmu o českou kulturu v cizině, ale podpořit finančně, organizačně a propagačně také domácí prostředí.

Páteří Roku české hudby 2014 jsou na Vltavě publicistické desetiminutové pořady, které mají každý všední den premiéru ve 12:50 a později dvě reprízy. Střídají se ovšem v několikatýdenních blocích s obdobnými pořady současně pořádaného vltavského Polského roku.

Stanice Vltava už se v poslední době podobně věnovala francouzské, italské, španělské, německé, britské a severské kultuře a rok 2013 vyhlásila v souvislosti s 90. výročím vysílání Rozhlasovým rokem. Celoroční téma se ovšem pochopitelně vždy odráželo - a odráží i v roce 2014 - nejen v těchto desetiminutových pořadech, ale prostupuje celé vysílání.

Spustit audio

Více z pořadu