Současnost českého interpretačního umění

3. listopad 2014

Ve vltavských "desetiminutovkách", které jsou letos střídavě věnovány Polskému roku a Roku české hudby, obrátíme v prvním listopadovém týdnu pozornost k několika nejznámějším osobnostem současného českého interpretačního umění - k představitelům klasické hudby, kteří se těší v tuzemsku vážnosti a kteří spoluurčují obraz české kultury v zahraničí.

Vysíláme od 3. listopadu v 15:50.

Zazní především jejich nahrávky, ale také charakteristika jejich umění a jejich umělecké dráhy. Mezzosopranistka Magdalena Kožená září na mezinárodních koncertních a operních scénách již dvě desetiletí, nadále se přes nejrůznější projekty vrací ke světu staré hudby. Basbarytonista Adam Plachetka je novější tváří, přes své mládí - ještě stále mu není ani třicet - je však již oslavovaným sólistou ve Vídeňské státní opeře, pěvec, kterého čeká debut v Metropolitní opeře... Sbormistr Lukáš Vasilek stojí už několik let za vynikajícími výkony Pražského filharmonického sboru, ale založil také pozoruhodný komorní sbor Martinů Voices.

03181682.jpeg

A pak v pořadech figurují ještě dva dirigenti - Václav Luks jako představitel historicky poučené intepretace, umělecký vedoucí mezinárodně velmi úspěšného barokního orchestru Collegium 1704. A Jiří Bělohlávek, který se předloni vrátil do čela České filharmonie, s níž zúročuje svou uměleckou zralost při koncertech a letos také ve vynikajícím kompletu nahrávek všech devíti Dvořákových symfonií.

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu