Slováci, Češi a Slovenská filharmonie

26. říjen 2019

Společná „československá“ minulost ke slovenské kultuře patří úplně stejně jako k české. Ví to i ředitel Slovenské filharmonie Marián Lapšanský. Ostatně i on sám před lety studoval v Praze. Návštěvu u Slovenské filharmonie vysíláme 26. a 27. října 8:00-12:00

Slovenská filharmonie vznikla v roce 1949, sedmdesáté výročí letos slaví v bratislavské Redutě dvěma mimořádnými koncerty 24. a 25 října - a hudbou Vladimíra Godára a Antonína Dvořáka. Na stanici D-dur připomíná Český rozhlas jubileum orchestru o posledním říjnovém víkendu: novějšími i staršími nahrávkami tohoto tělesa a dalších slovenských i českých umělců bude na symbolické návštěvě v Bratislavě.  

U vzniku filharmonie stál za politiky Ladislav Novomeský, inspirací se o ni zasloužil skladatel Eugen Suchoň a nejvíce pak při uměleckém profilování orchestru slovenský dirigent Ľudovít Rajter a český dirigent Václav Talich, který má dodnes v budově Reduty, kde filharmonie hraje, na čestném místě bustu. Václav Talich byl v Čechách, respektive v Praze, zrovna politicky perzekvován, ale na Slovensku pracovat směl. Slovenskou filharmonii - a souběžně i její komorní orchestr - pomáhal budovat po první tři sezóny.

Bratislava

Na uměleckém profilování tělesa se potom podíleli šéfdirigenti Tibor Frešo, Ladislav Slovák, Vladimir Verbickij, Bystrík Režucha, Aldo Ceccato, Peter Feranec, Emmanuel Villaume nebo Ondrej Lenárd, nyní je to James Judd. V Bratislavě se na několik let jako šéfové objevili také Češi Libor Pešek, Jiří Bělohlávek a Vladimír Válek a dlouholetý úzký vztah – i když bez funkce – míval se Slovenskou filharmonií Zdeněk Košler, jemuž nakonec udělili čestný titul šéfdirigenta in memoriam. Častými hosty jsou v Redutě Leoš Svárovský a Petr Altrichter.

Orchestr dostane prostor v čase pravidelných dvou bloků „Na návštěvě“, to znamená v sobotu a pak i v neděli vždy od osmi do dvanácti a v repríze hned další den od půlnoci do čtvrté ráno. Na programu jsou Eugen Suchoň a Ján Cikker, ale také jejich pražský učitel Vítězslav Novák, znít bude hudba klasiků obou zemí i širší Evropy. Zahraje i Slovenský komorní orchestr a na klavír také Marián Lapšanský – Dvořáka.

Návštěvu u Slovenské filharmonie vysíláme 26. a 27. října 8:00-12:00 s reprízami po půlnoci.

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu