Sny Kateřiny Kněžíkové

28. listopad 2021

Sopranistka Kateřina Kněžíková si plní sny a současně generuje další a další. Ve víkendovém vysílání, ve kterém o nich hovoří, nabízí k poslechu hudbu, kterou ráda zpívá. A k tomu vybírá a komentuje hudbu, kterou ráda poslouchá.

Začínala ve starší hudbě, zejména jako mozartovská pěvkyně, ale čím dál víc spěje k romantismu i dál. Usazuje se s potěšením v roli Rusalky, kterou ztvárnila v Ostravě a kterou už zpívá také v Praze. V Ostravě byla rovněž Juliettou Bohuslava Martinů a na mezinárodně proslulém operním festivalu v Glyndebourne na jihu Anglie ztvárnila na jaře 2021 svou první janáčkovskou roli, titulní úlohu v Kátě Kabanové.

Návštěva u Kateřiny Kněžíkové je příležitostí připomenout umění původem slovenské sopranistky Edity Gruberové a její krajanky Lucie Poppové a vzdát hold Gabriele Beňačkové. Ke všem třem směřují slova obdivu a vyznání. Stejně jako na adresu dirigenta Jiřího Bělohlávka. Když na jeho památku zaznělo v Praze Brahmsovo Německé rekviem, ve kterém zpívala sopránový part, byl to pro ni asi ten nejemotivnější ze všech dosavadních koncertů…   

Kateřina Kněžíková

Hostitelka hovoří nejen o operách a oratoriích, ale i o písních, které miluje stejně silně a které chce zpívat častěji. Pěvkyně přibližuje své někdejší klavírní začátky a s úsměvem vypráví, jak ji rodiče převezli, když zkoušela jako o alternativě hovořit o harfě, s představou, jak je doběhne a nebude muset hrát… S harfistkou Kateřinou Englichovou však dnes ráda vystupuje. Moc si pochvaluje vzájemné porozumění s dirigentem Jakubem Hrůšou. A zaznívá také chvála na Belfiato Quintet a na komorní soubor Pavel Haas Quartet, se kterým by si Kateřina Kněžíková někdy něco vhodného ráda zazpívala.

Hudba ve výběru Kateřiny Kněžíkové sahá od Purcella a Händela a Mozartovy Figarovy svatby přes Beethovenův klavírní koncert a Schubertovy, Brahmsovy, Mahlerovy, Straussovy a Duparcovy písně k Dvořákovi, Sukovi, Janáčkovi Martinů a Poulenkovi… a v opeře pochopitelně až k Rusalce a Kátě.

Na ČRo D-dur, 4. a 5. 12. 2021, od osmi do dvanácti a v repríze po půlnoci

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu