Tři koncerty z MHF Leoše Janáčka 2019

16. říjen 2019

Středa 16.10. od 20:00 tedy v čase, kdy pravidelně vysíláme živé snímky, bude patřit třem koncertům z MHF Leoše Janáčka 2019.

Letošní Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, který navazuje na dlouholetou tradici Janáčkova Máje, nabídl opravdu pestrou a bohatou sérii koncertů. Pro večerní vysílání z nabídky vybíráme tři: vzácné pro vedení oratoria Král David Artura Honeggera, které má na festivalu svůj pozoruhodný příběh. Za normalizace bylo totiž provedení doslova na poslední chvíli z politických důvodů znemožněno.

Pak nás čeká stará hudba a duchovní dílo v novodobé světové premiéře v podání Czech Ensempbe Baroque pod taktovkou Romana Válka. Půjde o dílo Franze Xavera Richtera, tehdy ve Francii etablovaného skladatele moravského původu – ten se v roce 1767 přihlásil do skladatelské soutěže, kterou pořádala významná koncertní instituce Concert spirituel, chtěl se patrně ucházet o nějaké hudebnické zaměstnání v Paříži. Zadáním byla kompozice velkého moteta na latinský text žalmu 136 Super Flumina Babylonis. I když se Richter v soutěži neumístil, jeho kompozice vzbudila velký zájem a 28. března 1769 byla v rámci Concert spirituel premiérována v Tuilerijském paláci, největším sále tehdejší Paříže. Později Richter nastoupil na prestižní místo ředitele kůru štrasburské katedrály. Moteto SUPER FLUMINA BABYLONIS sehrálo v jeho volbě bezesporu významnou roli.

Do třetice vybíráme písňový koncert, na kterém se představí mimo jiné žádaný mladý tenorista Petr Nekoranec. Záznamy připravila pro stanici Vltava Renata Spisarová, rádi nabízíme jejich reprízu.

Vysíláme ve středu 16:10. od 20:00

Spustit audio