V hlavní roli Filharmonie Brno

1. březen 2021

Ideální program pro předvelikonoční postní dobu nabídneme se středu ve večerním bloku na D-dur od 20:00 hodin.

Večer patří Filharmonii Brno a 65. výročí založení orchestru. Nabídneme záznam přímého přenosu z 29. ledna, kdy v brněnském besedním domě zazněla světová premiéra orchestrální verze Agnus Dei Tigrana Mansurjana, psanou na objednávku Filharmonie Brno. Skladba původně vznikla na památku výrazného ruského houslisty Okega Kagana, ten byl velkým přítelem geniálního klavíristy Svjatoslava Richtera a často s ním koncertoval také u nás. Mimochodem, Richtera uslyšíme se Státní filharmonií Brno v druhé části večerního bloku.

Druhou skladbou je ovšem jiný výrazný hudebník ruského původu, Alfréd Schnittke a jeho spirituálně laděný Houslový koncert č. 3. Stejně jako Richter byl Schnittke potomek povolžských Němců, za Stalinovy éry krutě pronásledovaných. Čeká nás originální syntéza mysticismu a neoklasického loučení s klasickou epochou ve skvělé interpretaci slovenského houslisty Milana Paľy. Uslyšíme i původní moderaci Lucie Hradilové v soustředěné, ale také trochu tísnivé atmosféře koncertů v prázdném sále…

Obě tyto skladby mají vazbu na významné události nedávné historie, jak to popisuje filharmonie na svém webu: „Dramaturgie koncertu je ohlasem dvou výrazných momentů uplynulé sezona Filharmonie Brno. Prvním bylo památné provedení Requiem Tigrana Mansurjana za jeho osobní účasti. Skladatel se pod dojmem úspěšné české premiéry Requiem rozhodl vytvořit speciálně pro Filharmonii Brno orchestrální verzi svého kvartetu Agnus Dei. Druhým momentem byl neuvěřitelný záskok houslisty Milana Paly, který na poslední chvíli zastoupil nemocného sólistu a za pár hodin nastudoval virtuózní Houslový koncert C dur Antonína Vranického – a po tři večery za sebou sklidil za jeho provedení ovace vestoje. Nevídaným výkonem si řekl o to, aby byl pozván do další sezony, tentokrát se skladbou, která je jeho srdci i naturelu bližší – s Třetím houslovým koncertem Alfreda Schnittkeho (1934–1998) z roku 1978, věnovaným Olegu Kaganovi.

Felix Mendelssohn-Bartholdy

Klasičtější druhou polovinu koncertu reprezentuje symfonie Felixe Mendelssohna-Bartholdyho odkazující na svět německé reformace. Po ní dáme prostor rozhovoru, který původně zazněl v přestávce, přímého přenosu, a který obsahuje pamětnické vzpomínky dlouholetého hráče a později dramaturga Jiřího Beneše na všechny významné šéfdirigenty Filharmonie Brno. Tím se pak otvírá prostor připomenout klasické janáčkovské snímky Františka Jílka, jedinečnou osobnost Jaroslava Vogela, velkého propagátora moderní hudby. Potom zakladatelskou osobnost Břetislava Bakaly ve vzácném historickém snímku Beethovenova klavírního koncertu – nebo skoro zapomenutého Jiřího Waldhanse a jeho skvělý snímek hrdinské romantické symfonie Zdeňka Fibicha. Vydejte se do Brna, aniž byste porušili jediné epidemiologické opatření! 

Vysíláme ve středu 3. března ve 20:00

Spustit audio