Večer s E. F. Burianem

12. říjen 2019

Letos slavíme 115. let od narození a 60. let od úmrtí Emila Františka Buriana. Na jeho počest se chystá v Praze festival a na D-dur mu věnujeme večer 12. října od 20:00.

Logo

Burianovo výročí se bude oslavovat zejméma divadlech. Festival E.F.B. se koná v Praze od 11. do 20. října v pěti divadlech a jednom kině. V ramci něho zazní i několik rekonstrukcí voicebandů, tedy žánru na pomezí hudby a divadla. Z hudebních těles přispěje nepříklad orchestr Berg. Za festivalem stojí vnučka E.F. Buriana, režisérka Zuzana Burianová.

Stanice D-dur bude v sobotu 12. října od 20:00 do 24:00 vysílat reprízu trojdílného pořadu Lubomíra Poživila z roku 1996 s názvem Nejen Chlupatý kaktus. Zaměřuje se na Burianovu skladatelskou tvorbu. Kromě tohoto komponovaného pořadu, v němž jsou zařazany ukázky Burianových skladeb, zazní i několik kompletních kompozic, Smyčcový kvartet, Dechový kvintet. V poslední hodině pak vyslechneme skladby tří současných českých autorů, například Josefa Vejvody, kteří se ve své klasické tvorbě inspirují jazzem, a jdou tedy trochu ve šlépějích E. F. Buriana.

autor: LH