Z redakčního archivu - komponované pořady o hudbě

4. září 2020

Od 11. září budeme každý pátek v 19:00 vybírat z pořadů o hudbě, které v minulých desetiletích vznikaly pro stanici Vltava. 

Někdo říká, že o hudbě se nemá moc mluvit, lepší je když ji člověk na sebe jen tak nechá působit. Je to pravda jen do jisté míry. Skladatelé až do začátku 20. století psali hudbu podle nějakých pravidel, která jim nikdo nenařídil, ale jejich dodržování se prostě osvědčilo. Třeba Beethoven, když na sklonku života dělal pořádek ve svých skladbách, přidělil opusové číslo jen těm dílům, která obsahovala sonátovou formu. A to byla drtivá většina. Když tedy víme, že většina Beethovenových skladem stojí na stejném principu, nebylo by užitečné se o něm dozvědět víc? Neodhalí nám taková vědomost něco, co jsme o Beethovenovi dosud nevěděli?

A co osudy významných osobností hudební historie? Je důležité o nich něco vědět? Propisují se nějak do znějící hudby?

Pokud se vám ty otázky zdají triviální, asi jste posluchači, kteří to s vážnou hudbou myslíte vážně a mohla by vás zaujmout naše nabídka.

V Českém rozhlase za 30 let vznikla spousta pořadů o hudbě, které se na stanici Vltava vysílaly několikrát týdně. Slovo o hudbě, Euphonia, Trylek, Musica moderna.... Mluvilo se v nich o hudbě a pouštěly se ukázky. Některé z nich vznikly hodně dávno, mluví se v nich jinak, pomaleji, než dnes. Přesto si myslíme, že by neměly být navždy odloženy v rozhlasovém archivu.

Jana Vašatová z nich bude na hudební stanici D-dur vybírat každý pátek v 19:00. 11. září začínáme pořadem z cyklu Eophonia o Metropolitní opeře v New Yorku.

Spustit audio