Záznam koncertu festivalu Prague Proms: Jeremy Winston Chorale a Janet Cooper

11. září 2015

Když byl v létě roku 2012 založen sbor Jeremy Winston Chorale, začal se ihned v hudebních kruzích zapisovat nesmazatelnou stopou. První koncert souboru se uskutečnil na Světové sborové olympiádě v Cincinnati. V konkurenci sborů z celého světa získal Jeremy Winston Chorale zlatou medaili, navzdory skutečnosti, že se jednalo o úplného nováčka!

Navíc v soutěži lámal i další rekordy. Ke zlaté medaili v kategorii gospelů totiž přidal ještě stříbrnou v kategorii smíšených sborů a druhou stříbrnou v kategorii spirituálů. Díky tomu se v současnosti řadí mezi 15 nejlepších sborů ve Spojených státech amerických. Na tento triumf sbor brzy navázal neméně úspěšnými koncerty, mezi nimiž na pomyslném vrcholu bylo prosincové vystoupení pro prezidenta Baracka Obamu a první dámu Spojených států v Bílém domě v roce 2013. Soubor také účinkoval s významným orchestrem Black Pearl a mnoha dalšími instrumentálními a sborovými ansámbly.

PROGRAM:
Sergej Rachmaninov: "Přijďte se poklonit" z chorálové symfonie Nešpory

Randall Thompson: Poslední slova Davidova
René Clausen: Set Me as a Seal
Cedric Dent: Examine Me
Charles Garner: He Sleeps
Spirituály a gospely
Účinkují Jeremy Winston Chorale a Janet Cooper (syntezátor)
Připravila Wanda Dobrovská

Členy Jeremy Winston Chorale jsou vesměs bývalí studenti sbormistra Jeremyho Winstona, učitelé a kolegové, lidé, kteří se znají už ze svých různých předchozích působišť a spolupracovali spolu. Všechny spojuje mimořádný hudební talent.

Začátkem léta letošního roku podnikl sbor své první zahraniční turné do Německa a České republiky a jednou jeho zastávkou byl také koncert v rámci festivalu Prague Proms 5. července. Prague Proms jsou sice festivalem pražským, ale každý rok několika koncerty expandují i do okolí české metropole – koncert Jeremy Winston Chorale se konal v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Na jeho programu byly gospely, spirituály a klasická hudba.

Koncert začal „klasikou“ – úvodní částí z Nešpor Sergeje Rachmaninova „Přijďte se poklonit“, pokračoval skladbami amerických skladatelů Randalla Thompsona a René Clausena a „klasiku“ postupně vystřídaly spirituály a gospely, v nichž je repertoárové těžiště sboru. Jako sólisté se vystřídali Lavonte Heard (tenor), Jacob Towner (baryton), Simone Paulwell (soprán), William Ramsey (kontratenor), Anissia Wallace a Frederick Taylor, ve skladbách s instrumentálním doprovodem hrála na syntezátor Janet Cooperová.

autor: wd
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.