Adam Viktora: Zelenka není český Bach!

26. září 2024

Návštěvu u předního specialisty na interpretaci hudby Jana Dismase Zelenky vysíláme na D-dur 12. a 13. října 8:00-12:00 a pak nabídneme online.

Pokud si z minulých let pamatujete tajemné historky o Janu Dismasi Zelenkovi, který na několik let zmizel ze všech pražských kronik a vrátil se už ne jako Lukáš, ale hříšník Dismas, protože zřejmě něco provedl, možná byl dokonce zavřen a kál se, nebo se možná styděl za svou intimní orientaci, rozhodně si poslechněte tento pořad. Adam Viktora, šéf Ensemblu Inégal, to vše prohlašuje za bludy. Na Zelenku se specializuje, je doslova nadupán informacemi o něm, ty ale pečlivě ověřuje a spolupracuje na zelenkovském výzkumu se zahraničními kolegy, třeba z Islandu. Viktora také pátrá v archivech po nových Zelenkových skladbách. Většina z nich neshořela v Drážďanském archivu, jak se všichni domníváme, prý hořelo jinde…

Adam Viktora, Ensemble Inégal

Adam Viktora nám ve dvou čtyřhodinových pořadech představí zejména Zelenkovu duchovní hudbu, a to chronologicky od prvních opusů vzniklých v Praze, až po poslední mše napsané v Drážďanech. Interprety jsou členové Ensemblu Inégal, které Adam Viktora řídí. A také v těchto dnech pořádá v Praze zelenkovský festival.

Na D-dur 12. a 13. 10. 8:00-12:00 a pak v plné délce také online.

Více z pořadu