Čtyřhodinová Sněhurka s bulharským akcentem

9. prosinec 2019

Pohádková opera Sněhurka Rimského – Korsakova vychází z jiné předlohy, než ta známá o krásné panně, zlé královně a sedmi trpaslících. Předlohou libreta byla Sněguročka od ruského dramatika Alexandra Nikolajeviče Ostrovského.

Pohádková opera Sněhurka Rimského – Korsakova vychází z jiné předlohy, než ta známá o krásné panně, zlé královně a sedmi trpaslících. Předlohou libreta byla Sněguročka od ruského dramatika Alexandra Nikolajeviče Ostrovského. Je zajímavé, že scénickou hudbu pro tuto Ostrovského hru uváděnou v moskevském divadle Bolšoj těatr napsal jiný slavný skladatel – Petr Iljič Čajkovský.

Příběh ruské Sněhurky má také motiv ženské žárlivosti na krásu té druhé sokyně, ale hlavní je zde slovanská mystika, zápas zimy s jarem, a můžeme v něm vidět i společné rysy s dalšími pohádkami. Stejně jako u Rusalky, i zde se éterická kráska vydává hledat lásku do lidského světa, který ji ale zničí. Ve chvíli, kdy pozná Sněhurka žár lásky, její dokonalá chladná krása se rozplyne.

Nikolaj Andrejevič Rimskij - Korsakov byl členem skladatelské skupiny Mocná hrstka a jeho díla mají výrazné národní rysy. Vlastně jen stěží bychom hledali ruštější operu, než je Sněhurka. Zní tu lidové tance, chorovody, častušky, svatební písně a sbory. Vystupuje zde Děd Mrazík, jarní víla Vesna, chudý mužik Bakula, car Berenděj, udatný mládenec Mizgir a krasavice Sněhurka, lesní skřítek Lešij, který čaruje. Postavy jako vystřižené z televizního Mrazíka. A dozvíme se zde jedno Mrazíkovo tajemství – Sněhurka je plodem jeho nerozvážné lásky k jarní vílou Vesnou. A jak už to tak bývá u expartnerů, ti dva se hádají, mimo jiné o dceřině výchově, a nevydrží dlouho pospolu. Jak Vesna přichází, Mrazík mizí do daleké tundry.

Není to jediná opera Rimského - Korsakova s pohádkovým námětem. Složil ještě např. Pohádku o caru Saltánovi, Pověst o neviditelném městě Kitěži a panně Fevronii, pohádku jeseně Nesmrtelný Kaščej, Zlatý kohoutek. A připomeňme i jeho slavnou symfonickou suitu Šeherezáda.

Sněhurka Rimského – Korsakova je velkolepé, téměř čtyřhodinové dílo o  čtyřech dějstvích s Prologem. Především však je to pokladnice těch nejkrásnějších Korsakovových melodií, árií, milostných duetů a mistrovských sborů. Jak skladatel sám podotknul: „Kdokoli, kdo se nezamiluje do Sněhurky, nerozumí mé práci, ani mě samotnému.“

Na stanici D-Dur operu uslyšíme 22.12. v 16:00 v podání bulharských sólistů a Bulharského národního rozhlasového orchestru a sboru pod vedením Stojana Angelova

autor: Svatava Barančicová
Spustit audio

Více z pořadu