Don Giovanni s Magdalenou Koženou on-line

15. prosinec 2022

Zajímavé provedení Mozartovy "opery oper" exkluzívně na D-dur v neděli 18. prosince v 16:00 a po odvysílání měsíc k poslechu on-line.

Horské středisko Verbier ve švýcarském kantonu Valaise je nejen atraktivní turistickou destinací, ale také dějištěm evropsky významného hudebního festivalu, který v nadcházejícím roce vstoupí do jubilejního 30. ročníku. Festival zve pravidelně prominentní interprety, má zajímavou dramaturgii a uvádí i některé náročnější projekty. V letošním roce to byla například poloinscenovaná koncertní verze opery Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni  ve skvělém mezinárodním obsazení. Jako Dona Elvíra se představila Magdalena Kožená.    

Od  slavné původní premiéry Mozartovy opery uvedené pod titulem Don Giovanni aneb potrestaný prostopášník v Nosticově divadle uplynulo 29. října letošního roku 235 let.  Premiéra se stala událostí, která natrvalo zapsala Prahu do světových dějin hudby a kultury. Mozart psal operu na objednávku, kterou dostal po mimořádném úspěchu své Figarovy svatby od Pasquale Bondiniho - ředitele italské operní společnosti, která v té době působila v Praze.

Mozart a Josefina Dušková

Stejně jako v případě předchozí Figarovy svatby se stal autorem libreta Lorenzo da Ponte. Jako námět byl zvolen příběh o prostopášném svůdci žen Donu Juanovi, který ztvárnil španělský dramatik Tirso de Molina v roce 1630, se stal velice populární a následně byl zpracován do různých verzí řadou vynikajících dramatiků. V průběhu doby se dočkal  také  bezpočtu hudebních zpracování ve formě opery, baletu i symfonické básně. Donjuanský příběh je divadelně nesmírně účinný – je mnohovrstevnatý obsahuje určitou moralitu, jasné charakteristiky postav, a řadu divadelně nepostradatelných atributů -  projevy lásky, nespoutané vášně, momenty dramatického napětí i prvky komické. Postava Dona Juana, legendárního svůdce žen, který je hnán nespoutanou silou a vzdoruje společenskému řádu i vlastnímu osudu, se stala nadčasovým archetypem.

Skladatel pracoval na partituře od března roku 1787. Do  Prahy,  kde dokomponoval ještě některé části opery a předehru, přicestoval 4. října. Don Giovanni zaujímá v Mozartově operní tvorbě mimořádné postavení, jeho styl je progresivnější, než v  předchozích operách. Jednotlivé postavy jsou skvěle hudebně charakterizované stejně jako dějové situace, které dokázal geniálně ztvárnit i v případě jejich simultánního průběhu. Opera oper, jak nazval Dona Giovanniho německý literát a hudební skladatel E. T. A.Hoffmann, se stala trvalou součástí nejhranějšího operního repertoáru, uměleckou výzvou pro interprety i inscenátory.

V záznamu z produkce Rozhlasu a televize Románského Švýcarska v Lausanne zpívají Peter Mattei (Don Giovanni ), Alexandros Stavrakakis (Komtur), Olga Peretyatko (Donna Anna), Bogdan Volkov (Don Ottavio), Magdalena Kožená (Donna Elvíra), Mikhail Petrenko (Leporello), Julien Van Mellaerts (Masetto), Anna El-Khashem (Zerlina).

Spoluúčinkuje Sbor Akademie Festivalu Verbier, hraje Komorní orchestr Festivalu Verbier, řídí Gabor Takacs-Nagy.

Spustit audio