Foersterova Eva

27. říjen 2019

Letos 30. prosince uplyne rovných 160 let od narození českého hudebního velikána Josefa Bohuslava Foerstera. Toto výročí si připomeneme v předvečer dne České státnosti Foersterovou nejznámější operou Eva podle dramatu z českého venkova Gazdina roba Gabriely Preissové. V titulních rolích Evy a Mánka uslyšíme Eva Děpoltovou a Leo Mariana Vodičku.

Opera Eva je v pořadí druhou ze šesti oper Josefa Bohuslava Foerstera. Premiéru měla 1. ledna roku 1899 a stala nejúspěšnější Foersterovou operou. Jen Pražské Národní divadlo ji mělo na repertoáru od premiéry téměř nepřetržitě až do roku 1965.  Naposledy se Eva v Národním divadle hrála 29. prosince 1984. V porevoluční éře Operu Eva uvedlo pouze Liberecké divadlo F.X. Šaldy v roce 2014.

Logo

Eva je vůbec první česká tragická opera z venkovského prostředí. Český venkov byl do té doby zobrazován pouze odlehčeně v duchu Smetanovy Prodané nevěsty. Předlouhou k opeře se stalo realistické činoherní drama Gazdiny roba Gabriely Preissové, které Foerster shlédl v Národním divadle v roce 1889. V podstatě ihned se rozhodl tuto látku převést do opery a požádal libretistu Jaroslava Kvapila o úpravy textu. Kvapil ale práci na libretu stále odkládal, proto se Foerster rozhodl upravit si libreto sám. Celou operu dokončil v dubnu roku 1897 a přihlásil ji do soutěže Národního divadla o českou tragickou operu. V silné konkurenci Fibichovy Šárky a Kovařovicových Psohlavců cenu sice nezískala, ale příslib na uvedení ano.

Zatím poslední studiová nahrávka opery, kterou uslyšíme, je z roku 1982. Pěvecký sbor a Symfonický orchestr Československého rozhlasu řídí František Vajnar. V titulních rolích Evy a Mánka se představí Eva Děpoltová a Leo Marian Vodička. V další rolích uslyšíme Annu Barovou jako Majšanovku, Jaroslava Součka jako Samka a Libuši Márovou jako Zuzku.

Vysíláme na D-dur 27. října od 16:00

Spustit audio

Více z pořadu