Ivan Klánský: Genius čísel a fenomenální pianista

3. únor 2024

Profesora Ivana Klánského navštívíme v sobotu a neděli 3. a 4. února 8:00-12:00.

Empatie je jedním z charakteristických projevů českého mistra klaviatury, o kterém kdosi napsal, že je žijící legendou české klavírní školy.

Ivan Klánský je opravdu známou osobností, se kterou se stále setkáváme na koncertních pódiích a v médiích.  V mládí  měl ale nastartovánu kariéru šachisty a dodnes je to jeho zábava. Zaměstnává mysl také jízdními řády celé české drážní soustavy s návazností na spojení s turistickými destinacemi. Pamatuje si všechny jejich spoje a se změnou jízdních řádů data v paměti obnovuje.

Ivan Klánský je stálým partnerem Českého rozhlasu v hudebním vysílání i studiovém nahrávání. Rozhlasová hudební fonotéka uchovává řadu jeho studiových nahrávek i kompaktních disků rozličných nahrávacích společností. V České televizi se objevil i v pořadu Na plovárně, ba dokonce v Banánových rybičkách. Obě tyto návštěvy v televizi byly další z celé řady záznamů, které televize pořídila během jeho kariéry. V roce pětasedmdesátin pianisty je soustředil Martin Kubala do hodinového dokumentu s názvem Klan Klánských. Pusťte si to na internetu, a víte vše.

Při svých sedmdesátinách přivedl na podium Dvořákovy síně Rudolfina své hudební potomstvo ke společnému muzicírování. Z šesti jeho dětí se jich hudební kariéře věnuje pět, čtyři synové a dcera Klára. Nejstarší syn Michael se věnuje informačním technologiím, druhý syn Vladimír je houslista. Je členem Epoque Quartetu a Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Jejich matkou je hráčka na lesní roh Vladimíra Klánská-Bouchalová. Matkou dvou dalších Klánského synů je kytarová virtuoska a pedagožka Táňa Klánská. Starší syn Lukáš je klavírista a mladší Dalibor je pěvec. Nejmladší dvojici Klánského dětí tvoří Adam, hraje na violoncello a houslistka Klára. Jejich matkou je pianistka Halka Klánská.

K pětasedmdesátinám gratulovalo Klánskému v koncertní síni Hudební Akademie múzických umění devětatřicet jeho bývalých či současných studentek a studentů, mnozí už s vlastní kariérou. Představili ve čtyřruční hře spolu se svým pedagogem.

Ivan Klánský hrál na 5 000 koncertů po celém svět buď sólově nebo s partnery – největší sumu vystoupení uskutečnil v sestavě klavírního tria s názvem Guarneri Trio Prague. Dali se dohromady v roce 1986 a dodnes hrají v původní sestavě, kterou tvoří houslista Čeněk Pavlík, violoncellista Marek Jerie a pianista Ivan Klánský. Nahrávky souboru pořídily, vedle Českého rozhlasu, mnohé další evropské rozhlasy – BBC, Radio France, Rakouský rozhlas ORF, německé rozhlasy SWR a NDR či švýcarský rozhlas v Basileji DRS 2. Dramaturgie tria vyniká zacílením na souborná provedení trií různých autorů klasicismu a romantismu - Beethovena, Rejchy, Brahmse, Mendelssohna, Dvořáka.

Významnou uměleckou partnerkou Klánského je znamenitá violoncellistka Michaela Fukačová, se kterou natočil mnoho skladeb Bohuslava Martinů, sonáty Brahmse a Šostakoviče.

Sólové kreace Klánského zahrnují opět velkou plejádu komponistů. Hraje Beethovena, Brahmse, Mozarta, Voříška, Janáčka a především skladby Bedřicha Smetany a Fryderyka Chopina. Je třetím pianistou v historii české hudby, který natočil kompletní klavírní odkaz Bedřicha Smetany. Po archivním kompletu rozhlasové pianistky Věry Řepkové a supraphonském souboru Jana Novotného, natočil všechny klavírní skladby Smetany pro dánskou firmu Kontrapunkt.

Ivan Klánský prof.

V naší Návštěvě vypráví o svém mimořádném vztahu k hudbě Fryderika Chopina, jehož většinu skladeb má na repertoáru, a mnohokrát je koncertně provedl. Téměř dvouhodinový výběr Chopinovy hudby tvoří součást programu. Pro jeho chopinovské zaujetí a kvalifikaci nejvýmluvněji svědčí účast ve finale slavné Soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě v roce 1970. Dodnes zůstává jediným úspěšným českým účastníkem této světově prestižní soutěže.

Ivan Klánský studoval na konzervatoři u Valentiny Kameníkové a na Akademii múzických umění u Františka Raucha. Mimo své účasti na Chopinově soutěži ve Varšavě se stal laureátem mezinárodních soutěži v Bolzanu, Neapoli, Lipsku, ve španělské Barceloně a Santanderu a ve Fort Worthu v Texasu. Pedagogická kariéra Ivana Klánského je spjata s Hudební a taneční fakultou Akademie múzických umění, kde působil od roku 1983 jako odborný asistent na klavírním oddělení. V roce 1986 se tamtéž oficiálně stává vysokoškolským pedagogem. Vedoucím Katedry klávesových nástrojů se stal v roce 1995 a v roce 2012 je jmenován proděkanem pro studijní záležitosti. Od roku 2018 až dosud je děkanem Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění.

Mezi jeho  žáky patří Helena Suchárová, dalšími jsou Roman Frič, Štěpán Kos, Halka Jelínková nebo Veronika Böhmová a také vítězové Mezinárodní soutěže Pražského jara - Martin Kasík, Ivo Kahánek a držitel druhé ceny této soutěže Marek Kozák.

Ivan Klánský se v roce 1991 stal také profesorem Vysoké hudební školy ve švýcarském Luzernu. Vedl mistrovské kurzy v Dublinu a Bad Sulgau. Je členem porot prestižních světových i domácích soutěží, je předsedou Chopinovy společnosti a Chopinova festivalu v Mariánských Lázních. V roce 2017 obdržel Cenu Antonína Dvořáka, v roce 2018 Granátovou hvězdu Bohemian Heritage Fund a 28. října 2023 převzal Medaili Za zásluhy 1. stupně z rukou prezidenta Petra Pavla.

Na D-dur 3. a 4. února 8:00-12:00.

autor: Rafael Brom
Spustit audio

Více z pořadu