Jak zní nyckelharpa? Rozhovor se členy švédského souboru Silfver

7. říjen 2015

V Betlémské kapli na 16. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby vystoupil 30. července 2015 švédský ansámbl Silfver. Johana Hedina – hráče na unikátní švédský lidový nástroj nyckelharpa a Svena Åberga, skladatele, loutnistu a hráče na barokní kytaru pozvala k rozhovoru Lucie Hradilová, švédské hudebníky tlumočila Linda Kaprová.

Nyckelharpa patří ke strunným nástrojům s pozoruhodnou historií. Rozšířená je především ve Švédsku, v oblasti Uppland. Její nejstarší zobrazení se datuje kolem roku 1350 a je jím reliéf dvou hrajících postav na portálu kostela Källunge na ostrově Gotland. Nyckelharpu ale nalezneme i na malbách v italské Sieně - což je tak trochu záhada, jak uvádí ve Švédsku velmi proslulý lidový hudebník Johan Hedin.

03471491.jpeg

Dnešní chromatická nyckelharpa má šestnáct strun: tři melodické, jednu bordunovou a dvanáct strun souzvučných. Rozeznívají se smyčcem, který je kratší než houslový, a tón se tvoří zmáčknutím příslušné klapky, která tak zkrátí délku struny. Klapek je většinou třicet sedm a název nástroje je právě z tohoto slova odvozen. Nyckel znamená klapka a harpa je obecné označení pro strunný nástroj. Nyckelharpa se podobá naší niněře nebo také viole d´amore – tvarem i použitím souzvučných strun. Hudba, která se na tento nástroj dnes provozuje, je výlučně lidová. Zahrajete na ní leccos, uvádí Johan Hedin, ale tradice doprovázení lidových tanců trvá už šest století. Ve Švédsku hraje na tento nástroj asi deset tisíc lidí a postavit nyckelharpu umí okolo sta. Profesionálních nástrojařů je pak zhruba desítka.

03471490.jpeg

Čtěte také

Soubor Silfver, kde kromě obou zmíněných hudebníků působí ještě hráčka na violu da gamba Nora Roll a houslista Pelle Björnlert, se věnuje interpretaci barokní lidové i artificiální hudby. Propojování těchto dvou oblastí s sebou nese velkou míru improvizace, a vzniká tak prostor pro komunikaci s publikem.

Spustit audio