Jaromír Javůrek - roste a nepodlehne

20. červen 2022

Na návštěvě u ředitele Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka budeme 25. a 26. června 8:00 -12:00 , kdy festival v Hukvaldech vrcholí. 

„Poruba má svou duši a pulzující život, navíc poskytuje klidné místo k bydlení, což hudebníci a obzvlášť manažeři obrovsky ocení“, mluví nadšeně o svém poměrně novém bydlišti Jaromír Javůrek, ředitel Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka.

Narodil se v Ostravě – Vítkovicích a kromě Slezské Ostravy bydlel snad ve všech částech Ostravy, teď tedy té porubské. Hudební výběr dlouholetého ředitele Janáčkova máje, šéfproducenta, dramaturga, dirigenta, vystudovaného kontrabasisty a přítele mnohých českých skladatelů, dirigentů a interpretů je široký a velmi poučený. Autentické jsou jeho vzpomínky na Jiřího Bělohlávka, Ilju Hurníka, Milana Báchorka, Zdeňka Dejmka nebo Krzysztofa Pendereckého. V playlistu  víkendových dopolední nechybí hudba Janáčka, Martinů, Dvořáka, ale prostor dostanou také skladby Wagnera, Sibelia a Stravinského, v neděli pak i vídeňské valčíky anebo jazzové kompozice Františka Uhlíře.

Doma v Porubě

„Držím se kořenů, našeho lidu, proto rostu a nepodlehnu.“ Tento citát Leoše Janáčka najdeme na programech právě probíhajícího festivalu, do jehož organizace nás jeho ředitel také zasvětí. Jaromír Javůrek, ostřílený hudební manažer nás provede prostřednictvím světových i místních nahrávek svým „pracovním“ životem, a to s laskavým nadhledem člověka, který desítky let slouží svému rodnému kraji a publiku, kterému se díky jeho práci otevřely další dveře k poznání a kráse tak abstraktního a křehkého světa, jakým je klasická hudba.

Na D-dur 25. a 26. června 8:00 -12:00 s reprízami po půlnoci.

Spustit audio

Více z pořadu