Jednou budem dál. Návštěva u Václava Bartušky

16. listopad 2019

16. a 17. listopad s Václavem Bartuškou, před třiceti lety studentským vůdcem. Vybírá hudbu, vzpomíná a apeluje. Velmi střídmě a střízlivě.

V listopadu 1989 byl jedním z nejmladších aktivních hybatelů dění, později se dostal do parlamentní komise pro dohled na vyšetřování událostí a okolnosti sametové revoluce. Zachytil tu dobu v knize Polojasno. Stal se novinářem a posléze nakonec státním úředníkem a diplomatem. Cestoval a cestuje. Současným studentům přednáší historii. S 30. výročím 17. listopadu Václava Bartušku spojuje mnohé, s klasickou hudbou však také: má totiž za manželku harfistku Kateřinu Englichovou.

Jako hudební hostitel je Václav Bartuška tradiční, nabízí například Novosvětskou symfonii neb Čajkovského Klavírní koncert b moll, ale také neortodoxní, to když dá do sousedství Šostakovičovu Leningradskou symfonii a Brittenovu Chválu koled nebo Smetanovu Libuši a Pärtovu skladbu Spiegel im Spiegel. Nahrávky své ženy zmiňuje a dvě nebo tři pustí, ale nevnucuje. Ale prosadil si ukázku z muzikálového repertoáru. Nejen proto, že se spolu s pádem dosavadního nesmyslného režimu na přelomu let 1989 a 1990 otevřela svoboda i k dohánění povědomí o anglosaské kultuře, ale také proto, že se mu hudba klasických muzikálů líbí. A navrhl také Spirituál kvintet, jehož písně jsou ve svém žánru klasikou; kdo zažil, tak nezapomene, s jak velkou silou zněla v revolučních dnech podzimu 1989 jejich píseň, ve které se zpívá, jak jednou „…budem dál…“

Václav Bartuška u harfy své ženy

Při setkání s Václavem Bartuškou nemohou nezaznít krátké úvahy nad revolucí, svobodou a dnešní dobou, ale – a to především – také komentáře k hudbě. Na programu je Dvořák, Britten, Mozart, Šostakovič, Čajkovskij, Händel, Smetana… A ve svátek charakteristicky končíme čtvrtou větou s Ódou na radost z Beethovenovy Deváté – v nahrávce z Koncertu pro Občanské fórum z prosince 1989…  

Natáčeli jsme v Praze v domácím ateliéru či studiu, kde také cvičívá na harfu Kateřina Englichová. Václav Bartuška vysvětluje, že na její koncerty chodívá. Má však povoleno, usmívá se, nejít tehdy, když je na programu nějaká opravdu těžká soudobá skladba. Je zvláštním velvyslancem České republiky pro otázky energetické bezpečnosti. Ale přiznává, že někdy hraje prostě jen roli toho, kdo stěhuje harfu.   

Vysíláme na D-dur 16. a 17. listopadu 8:00-12:00

Záznam pořadu můžete po odvysílání poslouchat zde, podle data vysílání.

autor: Petr Veber